Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a finalizat negocierile pentru noile contracte cost-volum-rezultat, de care vor beneficia 17.500 de pacienti adulti cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroza si ciroza compensata. Noutatea consta in introducerea tratamentului fara interferon pentru 100 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani.
rn
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) apreciaza ca s-au imbunatatit criteriile de acces in program.
rn
"Consideram ca, prin noile contracte pentru tratamentul fara interferon care va incepe din ianuarie 2020, se face un pas important in ceea ce priveste angajamentul de eliminare a hepatitelor pana in 2030. Faptul ca exista o prevedere si pentru tratarea copiilor si adolescentilor este extrem de important, creand premisele unei recuperari rapide, cu efecte pozitive in ceea ce priveste reintegrarea in comunitate si cu efecte minime asupra sanatatii", a declarat Marinela Debu, presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).
rn
Din pacate, mai spune Marinela Debu, si de data aceasta a existat o pauza de patru luni intre cele doua contracte timp in care pacientii diagnosticati cu hepatita C au fost incurajati sa nu-si piarda speranta si sa fie pregatiti pentru momentul reluarii programului. APAH-RO ii indeamna ca, dupa reluarea contractului, sa mearga la medicul specialist si sa-si pregateasca sau sa-si finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cat mai rapid.
rn
Potrivit CNAS, de noile contracte vor beneficia 17.500 de pacienti adulti cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroza si ciroza compensata, pentru genotipul 1b (cel mai intalnit in Romania), dar si pentru genotipurile 1a si 4, care inregistreaza o incidenta mai scazuta in tara noastra. Noutatea consta in introducerea tratamentului fara interferon pentru 100 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani.
Mai mult, CNAS a anuntat si finalizarea negocieriilor unui contract cost-volum-rezultat in baza caruia va fi asigurat tratamentul pentru 300 de pacienti adulti cu hepatita C (toate stadiile de fibroza si ciroza compensata) care nu au raspuns terapeutic la tratamentele fara interferon urmate anterior. Speram ca si in cazul acestor sa inceapa tratamentul cat mai rapid.
rn
"Dorim sa facem un apel special catre medicii de familie sa trimita spre testare si depistare cat mai multe dintre persoanele aflate pe listele lor, cu accent pe cei care au fost supusi factorilor de risc”, a mai spus Marinela Debu.
rn
APAH-RO a participat la sfarsitul saptamanii trecute la o conferinta a medicilor de familie unde s-a discutat despre relatia medic de familie-pacient-specialist gastroenterolog/infectionist si cum poate contribui acesta la depistarea infectiei cu virus B sau virus C in cazul persoanelor asigurate.
rn
Ramane in continuare problema pacientilor neasigurati, in randul carora incidenta este si mai mare, pentru care trebuie identificate masuri speciale cat mai urgent. In cazul acestora, trebuie asigurat tratamentul pentru a opri raspandirea infectiilor cu virusurile hepatitice in mediile defavorizate in ceea ce priveste amplasamentele in care va fi asigurat tratamentul fara interferon, CNAS a precizat ca adultii vor fi tratati de medici din specialitatile gastroenterologie si boli infectioase aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate din 16 judete, precum si cu CAS AOPSNAJ.
Incepand cu acest contract sunt incluse si judetele Suceava, Valcea si Arad, iar copiii vor fi tratati de medicii cu specialitatile gastroenterologie pediatrica si boli infectioase aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate din 10 judete (Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Sibiu, Timis) si din Municipiul Bucuresti, precum si cu CAS AOPSNAJ.
rn