Chiar daca seceta nu se mai domoleste, scormontorii taranei se gandesc la cam-pania agricola din toamna, campanie care include se-manatul paioaselor, a graului in principal. In speranta unei ploi, agricultorii trebuie sa stie ca patul germinativ are un rol esential in reusita lucrarii. Patul germinativ este constituit din stratul de la suprafata solului in care se introduce samanta. Pe terenul maruntit si nivelat se poate pregati patul printr-o singura trecere cu com-binatorul, care lucreaza pe o adancime egala cu a-dancimea de semanat. Deasupra semintei se ga-seste stratul de sol maruntit si afanat (plapuma moale) prin care patrunde aerul si caldura la nivelul semintei si este usor strabatut de tinerele plante.
Nu este recomandat ca la pregatirea patului germinativ sa se foloseasca grapa cu discuri, deoarece aceasta lucreaza la adancimi mari, rascoleste pamantul si favorizeaza pierderea apei din sol.
In cazul araturilor bolovanoase si denivelate se poate folosi grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti. Aceasta, insa, cu una-doua saptamani inaintea se-manatului pentru ca terenul sa aiba timp sa se aseze, iar in preajma semanatului sa se lucreze cu combinatorul pana la adancimea de semanat.