Introducerea retelei de canalizare in satele Chichisa, Romanasi si Poarta Salajului prin Programul National de Dezvoltare Rurala si faptul ca locuitorii din cele trei sate trebuie sa plateasca cate 620 de lei pentru lucrari efectuate pe domeniul public, lucrari care la Agrij au fost suportate din bugetul primariei, au infierbantat spiritele si a facut necesara interventia prefec-turii.Vineri dimineata, doi reprezentanti ai Prefecturii – Ovidiu Opris, jurist in cadrul Corpului de Control, si Oana Ciobanu, purtator de cuvant al institutiei, au convocat o intalnire la sediul Primariei Romanasi la care au participat consilieri locali, primarul Ioan Buda, reprezentanti ai firmei Constructii Montaj, care efectueaza lucrarile la reteaua de canalizare, precum si primarul comunei Agrij, Berar Pamfil.
Lucrarile la reteaua de canalizare in Chichisa si Romanasi au demarat anul trecut, in luna martie, iar pana in prezent constructorul a finalizat 290 de racorduri, in sensul ca a dus conducta de canalizare pana la gardul fiecarui proprietar. Reprezentantii Institutiei Prefectului au cerut detaliile proiectului si au incercat sa-i determine pe primarii din Agrij si Romanasi sa colaboreze. Pamfil Berar, ca responsabil de finalizarea proiectului, trebuie sa duca lucrarile la bun sfarsit, iar primarul Buda nu se arata prea interesat sa-l sprijine cu toate ca 70 la suta din proiect se deruleaza pe raza comunei Romanasi. „Nu sunt primar decat de doua luni. Habar n-am ce s-a intamplat anul trecut. Oricum, nu puteam prevedea bani in bugetul local, pentru ca valoarea mare a investitiei ar fi necesitat o licitatie”, spune Ioan Buda. Berar acuza administratia din Romanasi de neimplicare. „Eu am venit de cateva ori la sedintele Consiliului Local si le-am spus cum pot proceda. Pe nimeni nu a interesat, iar eu trebuie sa termin acest proiect. Nu pot eu, ca primar in Agrij, sa fac ordine la Romanasi. Am amanat de cateva ori termenele, dar macar sa colaboreze, sa-si dea putin interesul ca e vorba de oamenii de aici. La Agrij am terminat lucrarile si oamenii nu au platit nimic, pentru ca am suportat lucrarile din bugetul local”, spune primarul din Agrij.
Reprezentantii Prefecturii au propus ca toate partile implicate sa se intalneasca in biroul prefectului Chis Filonas, la inceputul lunii septembrie, iar la intalnire va fi invitat si presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, pentru a se gasi o solutie pentru oamenii din Romanasi. „Nu intelegem de ce nu ati cerut ajutor autoritatilor judetene daca acest conflict nu a putut fi rezolvat pana acum?! Singurii care au de pierdut din aceasta situatie sunt locuitorii comunei. Haideti sa ne calmam si sa rezolvam situatia. Il vom informa pe domnul prefect si va invitam la o intalnire dupa data de 1 septembrie. Cert este ca proiectul trebuie finalizat, spre binele oamenilor”, spune Oana Ciobanu.
Scandalul a pornit de la faptul ca nici fostul primar din Romansi, Marius Borzan, si nici actualul primar, care lucra si el in cadrul primariei anul trecut, pe vremea cand au demarat lucrarile la reteaua de canalizare, nu si-au dat interesul sa gaseasca o solutie pentru ca oamenii sa nu plateasca pentru canalizare. In timp ce reprezentantii primariei sustin ca oamenii au fost informati, locuitorii spun ca s-au trezit cu contractele in mana si cu datorie la constructor. „Noi am informat oamenii. S-au dus consilierii locali si au vorbit in biserica. Oamenii au spus ca vor canalizare, ca sunt de acord sa plateasca, iar acum nu recunosc”, sustine primarul Buda.
Primarul comunei Agrij spune ca oamenii care s-au racordat la reteaua de canalizare nu au fost nevoiti sa plateasca pentru ca au fost prevazuti bani in bugetul local pentru cheltuielile cu lucrarile de canalizare pe domeniul public. Oamenii din Agrij au de platit doar lucrarile de pe proprietatea lor, pe care le pot face singuri sau cu ce firma doresc ei. In plus, edilul spune ca a discutat cu reprezentantii administratiei locale din Romanasi de nenumarate ori si le-a dat cateva solutii pentru a putea cuprinde in buget lucrarile de canalizare, dar nimeni nu a facut nimic. „Studiul de fezabilitate l-a realizat Primaria Romanasi. Puteau sa faca racorduri doar la cei care au retea de apa potabila sau puteau ca doua familii sa aiba un singur racord, acolo unde casele sunt apropiate. In schimb s-a intocmit studiul pentru fiecare locuinta in parte. Normal ca suma este foarte mare. De cand au inceput lucrarile se putea gasi o solutie, dar nu s-a dorit”, conchide primarul Berar. Edilul spune ca doreste doar sa incheie acest proiect si ii va fi invatatura de minte sa nu se mai complice cu nimeni pe viitor in astfel de lucrari.