Din cele 441 de unitati de invatamant existente la nivel de judet, doar 26 de scoli si gradinite nu indeplinesc inca toate normele igienico-sanitare.

In urma controalelor efectuate de comisiile mixte alcatuite din reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, reprezentanti ai Institutiei Prefectului si din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, 26 de unitati de invatamant, cu si fara personalitate juridica, nu au obtinut avize sanitare de functionare, iar directorii unitatilor de invatamant si primarii din comunele pe raza carora functioneaza scolile au primit sarcini sa rezolve in cel mai scurt timp posibil toate problemele. Atat reprezentantii Institutiei Prefectului, cat si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, spun ca au fost verificate, in perioada 3-8 septembrie, 47 de unitati de invatamant cu personalitate juridica. Dintre acestea, 20 sunt neautorizate sanitar la data efectuarii controalelor pentru ca, in unele cazuri, lipseste apa curenta, dar s-au gasit si grupuri sanitare de tip latrina neigienizate si in stare de degradare. In alte situatii, directorii scolilor nu aveau efectuate buletine de analiza pentru apa potabila, s-au constatat defectiuni la instalatiile sanitare, precum si dotari necorespunzatoare a grupurilor sanitare.
Inspectorul scolar general adjunct din cadrul ISJ Salaj, Maria Pop, a declarat ieri ca in unele unitati de invatamant in care s-au descoperit deficiente majore in pregatirea pentru debutul cursurilor in anul scolar 2012-2013 s-au efectuat doua serii de verificari, iar in aceasta saptamana vor fi din nou verificate daca s-au remediat problemele de organizare si igienizare. „Spre exemplu, la Sinmihaiu Almasului am fost de doua ori. Scoala este in reabilitare, iar lucrarile sunt aproape finalizate. La prima inspectie nu era efectuata in totalitate curatenia si s-a gasit praf, moloz etc. Saptamana trecuta am fost din nou acolo, iar muncitorii lucrau la finisaje pe holuri si trebuiau sa monteze balustrada. In schimb, salile de clasa erau curate, mobilier frumos. Azi (ieri-n.r.) mergem din nou acolo sa vedem daca au finalizat lucrarile. Un alt exemplu este o scoala foarte frumoasa, reabilitata, cu grup sanitar modern, dar nu era achizitionata hartia igienica si sapunul. Vor exista pana luni si aceste lucruri, insa legislatia prevede foarte multe norme ce trebuie respectate. La momentul respectiv nu se putea acorda avizul sanitar pentru ca nu au fost gasite in dotare. La Fildu, nu s-a putut acorda autorizatia pentru ca nu este finalizat racordul la reteaua de apa si canalizare. Este realizata instalatia, dar nu e racordul. Domnul primar a spus ca in cateva zile se remediaza si aceasta deficienta, iar scoala va primi aviz sanitar de functionare”, a explicat adjunctul Maria Pop.
Reprezentantii ISJ sustin ca Salajul se claseaza printre judetele fruntase la numarul autorizatiilor sanitare de functionare acordate de DSP unitatilor de invatamant, iar pe anul scolar viitor se incearca sa se rezolve toate problemele cu care se confrunta scolile, astfel incat sa nu mai existe nicio unitate de invatamant fara aviz sanitar. Toate unitatile de invatamant vor fi vizitate din nou, incepand cu data de 17 septembrie, si se vor lua masuri in cazul directorilor care nu si-au indeplinit sarcinile trasate in urma rapoartelor incheiate la primele controale. „In com-paratie cu alte judete, stam foarte bine la capitolul autorizatii, pentru ca din 441 de unitati de invatamant doar 26 nu au autorizatie sanitara de functionare. Am prefera sa nu existe nicio scoala sau gradinita in aceasta situatie, insa nu depinde numai de noi, ci in mare masura de primarii si conducerile scolilor. Trebuie sa se implice mai mult pentru ca acolo invata copiii lor, copiii din comunitatea locala”, conchide Maria Pop.