Problemele constatate de Corpul de Control al Prefecturii, dupa verificarea lucrarilor de reabilitare a drumului DN1H, sunt identice cu cele semnalate de ziarul Graiul Salajului inca din 2011.
In urma campaniei duse de Graiul Salajului pentru lucrari de calitate la reabilitarea drumului national 1H, prefectul judetului, Filonas Chis, a convocat o serie de intalniri cu factorii implicati in proiect, in vederea solutionarii problemelor identificate pe tronsonul Hereclean – Varsolt. La aceste sedinte au participat reprezentanti ai Directiei Regionale Drumuri si Poduri Cluj, Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Directiei Silvica Salaj precum si firma de consultanta care are atributii in coordonarea lucrarilor. „In urma discutiilor care au avut loc intre prefectul judetului si consultant, s-a stabilit ca executia lucrarilor intre localitatile Hereclean si Varsolt sa se deruleaze doar pe tronsoanele care nu sunt afectate de caderi pe verticala (nr. – alunecari de teren). Consultantul a transmis la CNADNR un raport din care reiese necesitatea realizarii unui nou proiect pentru abordarea sectiunilor de drum afectate de aceste caderi si aprobarea de fonduri suplimentare in acest sens”, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii. Problema cea mai mare cu care se confrunta constructorul o reprezinta alunecarile de teren de pe dealul Varsolt, unde o parte din acostamentele refacute anul trecut s-au surpat, iar structura de rezistenta a drumului trebuie modernizata in intregime. Costul lucrarilor suplimentare este estimat la patru milioane de lei. In ce priveste semnalizarea rutiera deficitara a drumului in lucru, constructorul a informat Prefectura ca, in 12 iulie, a fost instalat un sistem semaforizat pentru dirijarea circulatiei.
Defrisari la Halmasd si sens giratoriu la Nusfalau
Pentru reabilitarea drumului va fi necesara defrisarea unor portiuni de padure, in zona localitatii Halmasd. Prefectul Chis a avut o intalnire cu reprezentantii Directiei Silvice, care pana in data de 20 iulie vor realiza memoriul tehnic, dupa finalizarea caruia se va transmite catre Ministerul Mediului si Padurilor documentatia pentru scoaterea definitiva din fondul forestier a suprafetelor respective. Intrucat portiunile de padure sunt in posesia mai multor proprietari – persoane fizice, ocol silvic de stat si ocol silvic privat- prefectul a solicitat consultantului sa clarifice suprafetele ce revin fiecarui proprietar pentru a pune in concordanta situatia reala din teren cu situatia scriptica. De asemenea, se studiaza posibilitatea amenajarii unui sens giratoriu in centrul comunei Nusfalau, la intersectia drumurilor DN 19A, DN 1H si DJ 191D, la solicitarea primariei acestei comune.
Prefectul judetului promite ca va avea intalniri periodice cu reprezentantii consultantului, antreprenorului si cu ceilalti factori implicati, „pentru a se face demersurile necesare pentru ca investitia sa se realizeze in parametrii de calitate si in termenele prevazute in contract”.