S-au implinit 70 de ani de la masacrul din Treznea. Localnicii şi oficialităţile au depus flori la mormantul victimelor furiei horthyste.

Sălăjenii i-au comemorat ieri, la Treznea, pe cei 87 de localnici masacraţi de armata horthystă in toamna anului 1940. La 70 de ani de la masacru, ploaia măruntă nu i-a impiedicat pe localnicii comunei martir să aducă o floare la mormantul victimelor furiei horthyste. Comemorarea martirilor a fost deschisă, la ora 13,00, de slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi in cimitirul satului la groapa comună a celor 86 de victime ale masacrului.
Alături de localnici au fost prezenţi reprezentanţii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai asociaţiilor de veterani de război şi de foşti deţinuţi politici, ai partidelor politice şi directori ai instituţiilor deconcentrate. După slujba scurtă de pomenire, in timpul căreia ploaia parcă s-a inteţit, cei prezenţi acompaniaţi de fanfară au depus coroane şi jerbe de flori la mormantul străjuit de Garda de onoarea a armatei.
De la cimitir, oficialităţile şi localnici au coborat la monumentul martirilor din centrul satului, unde au fost depuse jerbe de flori.
Discursurile oficialităţilor au incheiat seria manifes-tărilor dedicate martirilor de la Treznea. Cel care a deschis şirul discursurilor a fost prefectul Sălajului, Alexandru Vegh, care a declarat că se simte onorat să fie prezent “ori de cate ori spiritul martirilor ne cheamă, pentru a le cinsti memoria” şi a făcut apel la toleranţă şi respect intre romani, maghiari şi toate celelalte etnii ce convieţuiesc pe pămantul romanesc. “Chiar dacă am iertat, nu am uitat şi nu trebuie să-i uităm pe sălăjenii care, fără vină au murit in acel insangerat septembrie 1940”, a spus Vegh. De asemenea, de la eveniment nu a lipsit doctorul Ioan Puşcaş, fiu al satului şi “autorul moral” al monumentului ridicat in cinstea martirilor de la Treznea, care a făcut o scurtă reconstituire a insangeratei zi de nouă septembrie 1940.