Potrivit unui studiu referitor la transplantul de organe prezentat de Mediafax constatam ca sapte romani din zece sunt de acord ca organele unui apropiat aflat in moarte cerebrala sa salveze alte vieti. Informatiile arata ca la nivelul tarii noastre exista aproximativ 5.000 de bolnavi care fac dializa si au nevoie de un rinichi, 500 au nevoie de un ficat nou, iar 200 de pacienti sunt in cautare de inima noua. Din pacate, mai putin de un sfert dintre acestia au rude compatibile, iar restul sunt pusi pe lista de asteptare.
In ceea ce priveste situatia din judetul Salaj, nu exista in mod oficial donatori de organe, insa se constituie, in momentul de fata, o echipa de medici care urmaresc cand apar ca-zuri in care este nevoie de donatori si ei vor anunta apropiatii potentialului donator toate conditiile in care trebuie sa se desfasoare procesul de transplant al unui organ. Potrivit managerului Spitalului Judetean de Urgente Zalau, Laurentiu Barna, in acest moment echipa este in proces de instruire.In judetul nostru nu exista clinici specializate pentru a se efectua transplantul de organe si nici echipe de medici specialisti, insa daca vor fi cerinte de acest fel din partea salajenilor, acestia vor fi trimisi catre clinicile specializate din Cluj sau Bucuresti. Acestea sunt singurele orase din tara unde exista centre specializate pentru donare de organe. Laurentiu Barna a mai declarat pentru Graiul Salajului ca „in ultimul an nu au existat nici pacienti pe lista de asteptare pentru un transplant”.
Practica donarii de organe este o necunoscuta in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...