Pe vremuri, si nu tare indepartate, exista in Zalau un Plafar si un Centru de achizitie a plantelor medicinale. Undeva, langa gara, unde acum s-a instalat Vidalis, isi desfasura activitatea centrul respectiv. De cativa ani buni s-a inchis si Plafarul din Zalau. Centre de achizitionare a plantelor medi-cinale mai functionau , tot pe vremuri, si in Jibou, Cehu Silvaniei, Simleu, Sarmasag, Hida, pentru ca avem o flora foarte bogata in specii de plante medicinale. Ba mai mult, in unele localitati se cultivau hectare intregi cu patlagina sau musetel. |i se castigau bani frumosi dupa aceste culturi. Au trecut acele vremuri…Si cei care ar vrea sa castige azi un leut dupa aceasta indeletnicire nu au mari sanse.
La cei 73 de ani ai sai, Vasile Marchis din satul Ciocmani, comuna Babeni, inca mai bate dealurile din imprejurimi pentru a culege plante medi-cinale. Indeletnicirea aceasta o practica de cand a iesit la pensie, acea pensie umili-toare de 350 de lei. Ca sa mai rotunjeasca bugetul familiei badea Vasile culege plante medicinale. Numai ca nu prea are cui le vinde. Cum centre de achizitie nu sunt in judet, culegatorul salajean apeleaza la achizitori din alte judete, ca de pilda Corcodan din Cluj, ori Botis din Arad. Vasile Marchis este suparat atat pentru faptul ca samsarii de plante medicinale fac comenzi si apoi „uita” sa vina dupa plante, cat si pentru faptul ca preturile sunt aceleasi ca in anul 2007. Spre a-si argumenta cele spuse ne prezinta o lista cu preturile la plante medicinale de acum sase ani. Omul sustine ca unele preturi chiar au ascazut, ca de pilda la scaiul vanat. Vasile Marchis are peste 100 de kilograme de planta uscata. In anii anteriori primea 5 lei pe kilogram. Acum nu mai vrea sa ia nimeni scaiul vanat la acest pret. „O sa-l dau si mai ieftin ca nu am ce face cu el” se consoleaza Marchis. Peste 200 de kilograme de plante medicinale a vandut Vasile Marchis in aceasta vara. „Am castigat putin, in comparatie cu alti ani, doar cinci milioane de lei vechi si am batut coclaurile luni de zile, Pe kilogramul de rostopasca uscata am primit 2 lei, pe laba gastii 3 lei, pe sunatoare 3,50 lei, preturi de batjocura. Ba am adunat si matase de porumb si n-a venit nimeni dupa ea, fiind nevoit sa o arunc. Achi-zitorii astia vand la plafar plan-tele medicinale cu pret dublu. Dar asta este situatia daca nu avem si noi in judet un plafar…” incheie intristat in vorba septuagenarul din Ciocmani.
Povestea trista a culegatorului de plante medicinale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...