In varsta de doar 24 de ani, salajeanca Amalia Ioana Hendea lupta alaturi de zeci de mii de protestatari din tara si din strainatate pentru a salva Rosia Montana. Sustinatoare a Campaniei „Salvati Rosia Montana”, tanara a impartasit povestea ei pentru Graiul Salajului, pentru a transmite mai multor salajeni curajul de a lupta pentru o Romanie libera, lipsita de control strain.

Controversele proiectului minier Rosia Montana
La o varsta la care multi tineri prefera sa iasa in cluburi si sa-si piarda vremea pe Internet, Amalia se zbate pentru viitorul generatiei sale. Desi prima ei participare in cadrul protestelor impotriva proiectului minier de la Rosia Montana a fost doar in vara anului trecut, la festivalul Fanfest, organizat in localitate, Amalia ne-a marturisit ca evenimentele la care a fost martora in cadrul festivalului i-au ramas intiparite pe viata in memorie. „Aparent, nu am constientizat ca stiam, totusi, prea putin si ca, dupa prima vizita in Rosia Montana, aveam sa iau cu mine un amestec consistent de mirare, soc, suparare si teama. Inca de la intrarea in localitate, cand am vazut primul afis RMGC, prima aluzie la cum Rosia Montana este un oras minier, prima masina a companiei si primul om imbracat in uniforma companiei, am realizat ca proiectul nu exista doar in acele reclame manipulatoare de la televizor si ca terenul este pregatit constiincios. Am acordat atentie informatiilor din ambele tabere, ale Gold Corporation si ale Alburnus Maior. Am ramas pe viata cu primele povesti, informatii, argumente solide despre cum patru masive muntoase vor fi aruncate in aer si dizolvate in sute de mii de tone de cianura intr-un iaz imens de decantare, cu consecinte catastrofale asupra calitatii aerului si apei pe o arie de zeci de kilometri patrati si cu alte consecinte inimaginabile, luand in considerare ce impact a avut accidentul cu cianuri de la Baia Mare din 2000. Cum la Rosia Montana s-ar folosi de 13 ori mai multa cianura decat toata cantitatea folosita actualmente pe continent. Cum cateva sute de locuri de munca vor distruge alte mii de locuri de munca din agricultura, turism sau prelucrarea lemnului. Cum este negat si distrus patrimoniul demn de UNESCO de catre autoritati si RMGC. Cum localitatea a fost declarata zona monoindustriala, interzicandu-se astfel orice afacere care ar fi produs dezvoltare alternativa si locuri de munca. Cum sunt mutati mortii din cimitire. Cum lupta localnicii de mai bine de 14 ani impotriva acestui proiect. Totul pentru ca bogatiile neregenerabile ale Romaniei sa ia drumul altor tari si sa umple aceleasi buzunare de oameni corupti. De atunci, am stiut ca nu mai pot sa stau cu mainile in san.” De atunci, Amalia a participat la impartirea de fluturasi informativi, la pictarea de steaguri si bannere alaturi de voluntarii campaniei „Salvati Rosia Montana”, la marsaluirea pe strazile Clujului alaturi de minim 10.000 de protestatari in momentele de varf si la impartirea voluntara a ziarului „Apusenii Liberi”. Mai mult, a participat si la Marea Adunare de la Campeni si la protestele desfasurate la Alba Iulia cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Cea mai mare mina de suprafata exploatata in Europa
Proiectul minier de la Rosia Montana este un proiect de extragere la scara larga a aurului, pe baza de cariera deshisa, de catre compania canadiana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Daca proiectul va fi pus in miscare, mina de suprafata ar fi cea mai mare exploatare din Europa. Motivele opozitiei sunt multiple, printre acestea distingand argumente privind protectia mediului, patrimoniul cultural, perspectivele economice limitate si impactul social puternic prin relocarea si stramutarea populatiei locale. Lupta impotriva proiectului este sustinuta de zeci de ONG-uri din Romania, organizatii de mediu, biserici, organisme internationale de protectie a patrimoniului, institutii academice si stiintifice precum Academia Romana, Academia de Stiinte Economice si Institutul Geologic al Romaniei. Intr-un raport, întocmit de profesori arheologi de la universitatile Oxford si Leicester, este concluzionat faptul ca „peisajul cultural de la Rosia Montana este de o importanta internationala exceptionala”, minele romane din zona reprezentând „cel mai mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut în lume”.
La protestele impotriva proiectului din perioada septembrie-decembrie 2013 au participat zeci de mii de oameni din tara si din strainatate.

Povestea unei generatii
Amalia Hendea s-a nascut in localitatea Hereclean, judetul Salaj. Are 24 de ani si in prezent este masteranda la Marketing, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerii, Cluj-Napoca. In timpul liber ia parte la protestele ce au loc in tara alaturi de voluntarii campaniei „Salvati Rosia Montana” si imparte materiale informative pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga toate substraturile ce se afla in spatele proiectului minier de la Rosia Montana si pentru a-i incuraja sa se lupte pentru drepturile lor si ale tuturor romanilor. „Pana in vara anului 2013 am realizat cat de mult au luptat altii pentru mine, pentru ca, nu-i asa?, Rosia Montana este inca aici.  Dar aceasta lupta este lupta unei generatii si indiferent care vor fi planurile mele
viitoare, ea nu va inceta atata timp cat oameni lacomi si fara scrupule vor ravni la aceste bogatii, mostenire a urmasilor nostri. Imi amintesc de ce a spus Mitropolitul Bartolomeu la o predica de la Manastirea Nicula, <> Suntem generatia cu avantajul de a ne afla la un click distanta de toate evenimentele lumii si eu ma voi informa in continuare, in special despre proiectele cu cianuri si fracturare hidraulica, voi informa mai departe si nu voi mai accepta minciunile confortabile in detrimentul adevarurilor neplacute. Timpurile o cer si sper
ca orice actiune, cat de mica, sa aduca un viitor mai bun pentru toti, insa doar <<uniti, salvam Romania>>. Altfel, deznadajduind si crezand ca oricum nu se schimba nimic, sau asteptand ca altii sa lupte, nu va schimba, intr-adevar, mare lucru. Acum astept cu nerabdare urmatorul protest, pentru ca am mai adunat cate ceva pe suflet si tare as vrea sa le reamintesc politicienilor ca nu sunt singurii locuitori ai Romaniei”, ne marturiseste hotarata Amalia.