Micii producatori de lapte se supun supravegherii veterinare pentru a primi acordul de vanzare a laptelui crud si a branzei in pietele agroalimentare si la procesatori. Asa le cere Norma europeana! Pana la mijlocul saptamanii trecute, Laboratorul sanitar-veterinar din Zalau a analizat 140 de probe de lapte, din care doar trei au fost necorespunzatoare (numarul celulelor somatice nu trebuie sa depaseasca 400.000, iar numarul microorganismelor 100.000). Potrivit lui Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al DSVSA Salaj, pana ieri, pe langa cei 140 de producatori, s-au mai prezentat la laborator aproximativ inca 150.
„Producatorii vin in functie de planificare, avem un grafic de afluire, dar nu toti pot sa vina in ziua in care sunt planificati”, precizeaza Chindris. Singurul laborator acreditat pentru examinarea laptelui materie prima este cel de pe Strada Tipografiei, Nr. 4, din Zalau. Producatorii de lapte sunt suparati pe stat, pentru ca ii poarta de doua ori pe luna cu proba de lapte (in decada I si in decada a III-a a lunii) si de doua ori sa ridice rezultatele.
Taranul cu doua, trei vaci cheltuie mai mult pe analizele de laborator si pe transport decat castiga pe laptele vandut. Regulamentul european privind laptele crud devine distrugator pentru micii producatori. Probele sunt prelevate de crescatorul de animale, fiecare producator plateste 84 de lei pe trimestru, la care se adauga cheltuielile de ambalare (in doze de 0,5 litri bine spalate) si de transport (nu este ieftin sa calatoresti din Zalha, Po-iana Blenchii, Filduri pana la Zalau si retur, de cinci ori pe trimestru).
Ajuns in holul DSVSA, taranul trebuie sa completeze declaratia de prelevare a probei si cererea de examinare a laptelui cu zeci de rubrici fara rost.
Sistemul aplicat de la 1 ianuarie 2014 nu este adaptat la micul producator. În judetul Salaj exista in jur de 1.000 de producatori de lapte crud (crescatori de vaci, bivolite, oi si capre) si, practic, toti ar trebui sa mearga de cinci ori pe trimestru la DSVSA. Deocamdata s-au conformat in jur de 300 dintre ei, in genere cei care locuiesc mai aproape de Zalau. Pentru taranii din Poiana Blenchii ori Zalha, zone aflate la 100 de kilometri de resedinta de judet, cele cinci deplasari trimestriale i-ar falimenta.
Mai marii de la Bruxelles uita ca taranii produc 80 la suta din laptele consumat in Romania si tocmai pe ei ii loveste, practic, cu norme inaplicabile. Uniunea Europeana vrea sa importam lapte albastru?