Toata povestea creata in jurul reducerii TVA la paine de la 24 la 9 a suta este doar o isterie fara sens. Spun poveste, pentru ca este chiar o poveste populista de adormit copiii si de tinut treaz electoratul. Chiar poate spune cineva ca, de fapt, pretul dupa reducerea TVA se va reduce si el? Aiurea! Va ramane la acelasi nivel ca si in prezent, deci efectul asupra buzunarului cumparatorului va fi zero. Dar sa zicem ca ar scadea cu cativa banuti. Credeti ca va dura mult? Garantat, preturile vor urca din nou, usor, spre actualele valori. Si chiar daca s-ar ieftini, cu cativa lei economisiti intr-o luna ar creste cu ceva nivlelul de trai al populatiei? Prin urmare, scaderea TVA in cazul painii nu va aduce nimic sesizabil in cosul de consum al populatiei. Va aduce insa o gaura la buget de vreo 70 de milioane de euro anul acesta si vreo 150 de milioane anul viitor. Bani pe care statul va trebui intr-un fel sau altul sa si-i recupereze. Guvernul va cauta sa suplimenteze incasarile bu-getare marind alte taxe. Niste accize, de pilda. Ori niste impozite. Sau preturile la gaze sau energia electrica. Iar astea nu vor creste cu 10 bani, ci cu niste zeci de eurocenti. Pe de alta parte, de ce se agita producatorii si comerciantii sa scada TVA la paine? Simplu, pentru a le ramane lor diferenta. Parca ii si aud cum explica ei de ce nu se ieftineste painea, dupa scaderea TVA, cum ca ar fi urmat oricum sa o scumpeasca, pentru ca, deh, au crescut preturile la energie, la gaze, la carburanti. Degeaba viseaza Guvernul ca prin reducerea TVA va scadea evaziunea. Oare nu cumva incasarile la buget ar fi mai mari daca statul ar combate prin masuri efective evaziunea fiscala din sectorul panificatie si nu prin scaderea TVA? E prea ieftina povestea painii.
Povestea ieftina a painii cu TVA redus
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...