In lipsa informatiilor oficiale, desi le-am cerut de la Directia Antifrauda Oradea, nu stim daca sunt vizati doar comerciantii mici, sau inspectorii se ocupa si de marea evaziune
Prezenta inspectorilor de la Directia Antifrauda Oradea in Salaj a creat panica in randul agentilor economici. Dintr-un scurt raid prin cateva magazine din Zalau afli aceleasi relatari despre modul in care actioneaza echipele de inspectori antifrauda. Si afli ca actioneaza ca o potera, in lipsa unei informari publice despre actiune si prin faptul ca umbla „deghizati”, fara uniforma sau dandu-se pur si simplu clienti. Fara indoiala ca rezultatul actiunii lor este unul pozitiv. Evaziunea a disparut din magazinele din strada. Lumea se intreaba insa – si aici iar este de vina lipsa informarii publice – daca se ocupa doar de micii comercianti sau sunt in judetul nostru si cu scopul de a combate marea evaziune.
Fostii comisari ai Garzii Financiare s-au specializat astfel incat nu este local pe care sa-l viziteze si care sa nu fie sanctionat, in pofida eforturilor vanzatoarelor de a tine „casa” cat se poate de legal. Cateva dintre acestea ne-au declarat ca inspectorii actioneaza „miseleste”, prin filaj. „Unul sta afara, imbracat civil, si urmareste cum se desfasoara activitatea, iar altul, la fel, in magazin. Apoi isi pun vestele de serviciu si ecusonul si intra… Scotocesc dupa bonuri fiscale si in cosurile de gunoi. Iau tot produsul la rand si-l verifica. Asa ceva n-am mai vazut niciodata”, ne povesteste o vanzatoare.
Zilele trecute, un echipaj antifrauda a actionat pe strada Andrei Muresanu. Vanzatoarea de acolo a marturisit ca a fost verificata, tot prin filaj, daca suma de bani pe care o avea asupra sa, declarata pe caiet, corespunde cu banii pe care i-a dus acasa seara, la iesire din unitate.
Si clientul ia amenda
Sambata seara, in fata unui magazin alimentar din zona centrala, inspectorii antifrauda au verificat un copil care iesise din unitate. I-au cerut bonul fiscal. O alta vanzatoare ne atentioneaza sa luam bonul, „sa-l avem la noi”. Ne spune apoi ca i-a spus o colega ca inspectorii antifrauda au amendat clienti, cu 300 de lei, pentru ca nu au avut bon fiscal al ei, la iesirea din magazin. Daca bonul fiscal ramane in magazin e bai, chiar daca este inregistrat in casa de marcat. La fel si daca cumparatorul nu-l solicita, deoarece este considerat complice la frauda.
Tot neoficial am aflat ca in aceasta saptamana tematica de control sunt unitatile care comercializeaza produsele de panificatie si fast-food-urile. Inspectorii antifrauda fiscala sunt prezenti in judetul nostru de la inceputul anului si nu se stie inca cat au de gand sa ramana. Indiferent de cat stau, salajenii vor ramane sigur cu obiceiuri bune din toate punctele de vedere, sa ea si sa ia bonul fiscal.
Bonul fiscal trebuie sa fie specific
De la comercianti am mai aflat ca s-au dat amenzi pentru ca pe bonul fiscal nu era trecut produsul cu denumirea exacta si nu categoria din care face parte. De exemplu, daca se vinde salam, pe bon trebuie sa apara „salam” si nu „mezeluri”.
Conform legislatiei, bonul fiscal este un document care poate fi emis numai de un aparat de marcat cu ocazia efectuarii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii si cuprinde detalierea datelor referitoare la acestea, in functie de specificul activitatii desfasurate. El trebuie sa contina obligatoriu: data, ora si minutul emiterii, numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru; numele sau codul operatorului; denumirea fiecarui bun livrat sau a serviciului prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei acesteia; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
În cazul activitatii de schimb valutar, bonurile trebuie sa contina suplimentar datele de identificare ale clientului, respectiv numele, prenumele, tara, actul de identitate, rezident, nerezident; suma incasata de la client; cursul de schimb valutar; comisionul practicat si nivelul cotei de taxa pe valoarea adaugata; suma platita clientului; valoarea TVA, cu indicarea nivelului de cota a acesteia.