Distribuirea merelor in mare parte din scolile din Salaj a fost oprita dupa ce s-a constatat ca acestea erau depozitate in conditii improprii, iar la copii ajungeau mere cu semne de intrebare atat din punct de vedere al calitatii, dar mai ales din punct de vedere al igienei. Desigur, distribuirea a fost oprita dupa ce depozitul SC   Pomicola SRL a fost initial auto-rizat, desi nu putea asigura conditii   normale.

Tare-i cusuta cu ata alba explicatia data de dr. Firicel Petre, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, referitoare la eliberarea autorizatiei initiale de functionare a depozitului de pastrare a fructelor destinate elevilor din mai multe scoli ale Salajului. Intr-o Informare de presa remisa redactiei ziarului nostru se spune: „Urmare a cererii depuse de catre SC Pomicola SRL, la expirarea perioadei stabilite pentru remedierea deficientelor, o echipa formata din specialisti ai DSVSA Salaj, DSP Salaj si APIA Salaj au efectuat recontrolul depozitului de legume fructe apartinand unitatii si a constatat ca unitatea nu a remediat toate deficientele, prin urmare s-a propus mentierea sanctiunii de suspendare a activitatii si notificarea   Consiliului Judetean Salaj.

 

Specialistii nu s-au priceput la inceput

„Referitor la articolele aparute in mass media care au dat interpretari diferite masurilor luate de catre DSVSA Salaj, facem urmatoarele precizari: in data de 15.12.2013 unitatea a solicitat la DSVSA Salaj avizarea amenajarii unui depozit de legume fructe intr-un spatiu inchiriat de la o alta firma si amenajarea lui corespunzatoare in vederea depozitarii merelor. In data de 20.12.2013 unitatea a depus cererea si documentatia conform Ordinului nr.111/2008, iar in conformitate cu procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, o echipa de specialisti au eva-luat unitatea si au constatat ca sunt indeplinite conditiile structurale in vederea inregistrarii sanitare veterinare. In baza acestei documentatii a fost eliberat documentul de inregistrare sanitara veterinara a depozi-tului care a derulat activitatea de depozitare si livrare a merelor in scoli”, ne spune DSVSA.

Aici exista mari semne de intrebare. Ce fel de specialisti au fost aceia care au constatat ca sunt indeplinite conditiile si au intocmit documentatia de vreme ce depozitul n-a fost dotat niciodata cu stop_coloanainstalatie de frig cu atmosfera controlata, constand din instalatia de frig propriu zisa, instalatie de umiditate, instalatie de ventilatie. Apoi nu erau posibilitatI de spalare si ambalare a fructelor, acestea fiind sterse doar cu o carpa. Aceste conditii improprii au facut ca multe mere sa se deprecieze. Sa nu mai vorbim de mijlocul de transport cu care se facea distribuirea fructelor in scoli, care era un microbuz de persoane caruia i-au fost luate scaunele.

 

DSVSA se declara constienta de pericolele pentru sanatatea elevilor salajeni

Nu vrem sa credem, Doamne fereste, ca acea echipa de specialisti a fost mituita pentru a da un verdict favorabil depozitului, dar o putem acuza de lipsa de profesionalism si neglijenta in serviciu. Spun asta pentru ca „pe parcursul derularii activitatii         s-au constatat unele deficiente de igiena si depozitare, prin supraaglomerarea depozitului, lipsa posibilitatilor de intretinere a curateniei, vicierea microclimatului in incinta depozitului datorita neasigurarii parametrilor optimi de temperatura, umiditate si ventilatie, fapt ce a dus la accelerarea proceselor de perisabilitate” Chiar asa, cu ce a crezut echipa de speciaisti ca se vor asigura parmetri optimi atatat timp cat nu exista aparatura Cum spuneam la inceput, prea sunt cusute cu ata alba, si se vad, domnule director Firicel. In informarea de presa, directorul DSVSA Salaj mai spune ca „aceste abateri de la normele legale au fost sanctionate contravenetional si complementar fiind considerate inacceptabile si incompatibile cu functionarea in continuare a obiectivului”. „Facem precizarea ca echipele de control au manifestat exigenta si profesionalism, iar masurile au fost aplicate progresiv, dar perseverant, fiind afectata siguranta alimentelor si pericol pentru sanatatea consumatorilor”, ne asigura DSVSA.         

Daca intr-adevar echipele de control ar fi manifestat exigenta si professionalism nu s-ar fi ajuns in situatia in care in jur de 13.000 de elevi au ramas fara mere.