Pentru crestinii din intreaga lume perioada 14 noiembrie – 24 decembrie inseamna Postul Craciunului. E al doilea post ca insemnatate din an si totodata un exercitiu spiritual de dominare, de educare a trupului, un sacrificiu benevol.
De ieri am intrat in Postul Craciunului. O intrebare aproape fireasca in aceasta lume din ce in ce mai desacralizata, de ce tinem post? De ce tinem post, cand Craciunul este o sarbatoare a bucuriei si veseliei?Si nu e vorba de un post marunt de cateva zile, ci de unul care dureaza nu mai putin de sase saptamani si intr-o perioada in care nu sunt la indemana nici verdeturi si nici fructe proaspete. Daca ne gandim bine, Postul Pastelor are un rost bine lamurit: invierea Domnului a fost precedata de patimile, rastignirea si moartea sa, evenimente care cer o participare la doliu. Potrivit traditiei, postul Craciunului este dedicat Fecioarei Maria, avatarurilor ei de a se ascunde, cuprinsa de rusine, de ochii lumii, intrucat devenise insarcinata fara a fi iubita trupeste de vreun barbat. Postul Craciunului este mai putin aspru decat cel al Pastelui, fiind unul luminos al anticiparii nasterii lui Iisus. Tocmai de aceea se poate manca peste si exista dezlegari la untdelemn si vin in toate sambetele si dumi-nicile dintre 21 noiembrie si 20 decembrie.
Lupta cu poftele
Crestinii tin post ca pe o jertfa bine placuta in fata lui Dumnezeu, ca un act de pocainta pentru pacatele savarsite. E o lupta duhovniceasca, o lupta cu poftele, o intrecere intre spirit si materie, intre vointa si stomac. Sau altfel spus e o detoxifiere a organismului, iar medicii au demonstrat rolurile curative ale postului. A nu manca oua, carne, lapte nu prea ajuta daca mananci pana plesnesti doua kilograme de cartofi sau zece de fasole. Ce folos poti avea daca tii post doar trupeste si nu te rogi, nu incerci sa fii mai bun. Postul nu este o conditie esentiala a mantuirii. Pentru ca asta ar insemna ca automat, matematic, s-ar mantui din prima toti vegetarienii. In acest sens Ioan Gura de Aur aducea povata: „Tu pos-testi? Bine! Dar arata-mi aceasta prin fapte: cand vezi un sarac, fie-ti mila de el; de-l vezi pe aproapele tau fericit nu-l invidia, tine ochii tai in stapanire ca sa nu arunce priviri pofticioase si neru- sinate. Nu numai gura trebuie sa posteasca, ci si ochii tai, si urechile tale si toate madularele trupului tau. Ochii tai ar trebui sa posteasca neuitandu-se cu pofta si aprindere. Urechile tale sa posteasca neas-cultand clevetirile si vorbele rele asupra cuiva. Iar gura ta trebuie sa posteas-ca, infranandu-se de la vorbele rele si de la clevetiri”
Superstitii si semnificatii
Superstitiile poporului roman asociate cu Postul Craciunului au o semnificatie aparte. Se spune ca nu este bine sa dai ceva de imprumut din casa in aceasta perioada pentru a nu se inmulti lupii si a veni infometati peste sate. Dupa Lasata Secului oalele din casa trebuie asezate cu gura in jos, astfel incat sa nu vina nici o boala sau paguba asupra celor din familie. Pentru a se asigura ca vor fi atractive si iubite, fetele aduna in timpul postului faina, pe care o folosesc in gatirea placintelor de Craciun ce vor fi daruite colindatorilor. Intr-un alt obicei specific, „batutul pernelor”, fetele nemaritate incercau sa alunge piaza rea si sa isi afle mai repede barbatul ursit. In vechime, romanii aprindeau focuri mari in timpul Postului de Craciun, pentru a alunga duhurile rele din preajma lor.