Parlamentarii opozitiei cauta armele legale de a stopa comasarea alegerilor in 2012 si banuiesc ca noile colegii vor ajuta actuala putere.
Uniunea Social Liberala va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc daca acesta isi va asuma raspun-derea pentru un eventual proiect de lege pentru comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, programate pentru anul 2012, a anuntat luni deputatul PSD Iuliu Nosa. Reusita motiunii de cenzura se bazeaza pe boicotul parlamentarilor puterii care nu sunt de acord cu ultimele modificari decise de partidele de la guvernare. Coalitia de guver-namant a decis comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012, precum si reducerea numarului de parlamentari la 388. Parlamentul va ramane insa bicameral, iar viitoarea legislatura ar putea avea 88 de senatori si maxim 300 de deputati. Pentru finalizarea proiectului de lege este necesara si redesenarea colegiilor, lucru care va fi facut in urmatoarele saptamani in interiorul Coalitiei de guvernare, iar politicienii banuiesc ca noile colegii vor fi trasate astfel incat sa-i avantajeze pe actualii parlamentari PDL sau UDMR. „Ma astept sa redeseneze colegiile in functie de ponderea pe care o au in administratia locala”, precizeaza deputatul PNL Mirel Talos.
Basescu da peste nas PDL-ului
Presedintele Traian Basescu tine mortis de reducerea numarului de parlamentari la 300 si sustine o propunere a USL, in detrimentul deciziilor luate de PDL. „Nu ma satisface aceasta solutie cu doua camere si cu 388 de parlamentari. Polticienilor de la PDL care sunt cinstiti le recomand sa sustina initiativa USL care vizeaza 300 de parlamentari. Mi se pare corecta, macar raspunde unui deziderat – 300 de parlamentari”, a declarat presedintele Traian Basescu la televiziunea publica. Seful statului a explicat ca proiectul USL este bun si daca luam in calcul recensamantul, constatam ca pe legislatia actuala se reduce numarul de parlamentari cu peste 60. „Politicienii nu pot spune austeritate pentru tot poporul, dar noi ramanem cati suntem”, a adaugat Basescu. Si parlamentarii UDMR se rascoala impotriva Guvernului si considera ca e inadmisibila asumarea raspunderii pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor. „Trebuie intrat cu el in Parlament si discutat pe articole. Ne-am inteles pe principii, nu pe articole de lege”, a declarat senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. Senatorul UDMR a spus despre comasarea alegerilor ca incalca principiul statului de drept.
Seres Denes vrea asumarea raspunderii
Pentru ca procedura parlamentara de pro- movare a modificarilor legislative este una greoaie, Guvernul ia in calcul asumarea raspunderii. „Daca vom cadea de accord asupra sistemului de vot si timpul care ramane pana la alegeri este foarte scurt, varianta asumarii raspunderii este una acceptabila. Legea electorala trebuie votata cat mai repede pentru a pregati alegerile. Procedura parlamentara este greoaie si e greu de crezut ca in acest fel se vor putea organiza alegeri dupa noul sistem”, a declarat pentru Graiul Salajului deputatul UDMR Seres Denes.