Desi mercurul termomentrelor tre-cuse de 30 de grade Celsius, la Complexul arheologic Porolissum de la Moigrad, iubitorii de evenimente istorice in reconstituire si-au facut prezenta, sambata, in numar multumitor de mare.Aproape 500 de bilete de intrare au fost distribuite gratuit vizitatorilor
Programul Porolissum Fest a de-butat sambata la ora 10.00 cu excursia la bisericuta medievala de la Viile Jacului. 16 pelerini au pornit de la Poarta Pretoriana si au strabatut pe jos drumul pana la chiliile sapate in piatra. Au admirat locurile de inchinare si apoi s-au intors tot pe jos, sub sulitele naucitoare ale soarelui, la complex. La vremea amiezii s-a desfasurat un concurs de cultura ge-nerala despre Porolissum si obiectivul vizitat.Concursul dotat cu premii i-a avut castigatori pe Gabriel An- dreicu (premiul I), Amalia Prodan (premiul II), Gabriel Chiriciu (premiul III).
Odata cu lasatul umbrelor au venit si calaretii, in aplauzele vizitatorilor.Tocmai din Calata Clujului au venit. Doua zile le-au trebuit ca sa ajunga la Porolissum. Au priponit caii si si-au amenajat tabara militara. Corturi, echipament si armament de acum aproape doua mii de ani, steaguri romane si dace, scurte momente de antrenament, toate acestea au fost un deliciu pentru privirile spectatorilor Insa momentul cel mai gustat de cei care au zabovit la complex pana la lasarea intunericului a fost simularea nocturna de asediu asupra castrului roman. O trupa alcatuita din zece arcasi a incercat sa incendieze cetatea cu sageti ale caror varfuri s-au transformat in faclii. S-au intins arcurile, au zburat sagetile, spintecand intunericul noptii, insa focul distrugator n-a ajuns decat in doua cazuri in cetate. Un arcas a reusit sa „incendieze” acoperisul, iar muzeograful Horea Pop le-a dat o lectie arcasilor trimitand sageata exact in mijlocul cetatii, in ropotele de aplauze ale asistentei. Tarziu, catre miezul noptii, trupele s-au retras in corturi, iar spectatorii, cati au mai ramas pana la final, au coborat spre case.
Ieri, tot la vremea amiezii, a avut loc deschiderea oficiala a Programului Porolissum Fest, in amfiteatru roman, dupa care Ninfele Daciei si Trupa de teatru antic Eos i-au adus elogii si multa onoare imparatului Domitian. O ora si un sfert au durat demonstratiile trupelor Tera Dacica, Aeterna, Vulturii din Calata, Lupii Pustei -Valea Ierii, COH III Campestris Zalau, Lupii Daciei Zalau, Leg XIII GEM Apulum, Virtvs Antiqua. Toate aceste trupe l-au proslavit pe imparatul Domitian. Au urmat apoi, tot in amfiteatru, luptele de gladiatori. Prima batalie de la Tapae a fost reconstituita prin cateva scene de lupta si prin salutul razboiunicilor pentru public.
Porolissum Fest a adus istoria in zilele noastre
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...