Referendumul organizat pe 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va dura 16 ore. Deputatii au adoptat legea privind organizarea si desfasurarea referendumului in forma votata de Senat. In paralel, proiectul a fost amendat in sensul ca „intervalul de timp pentru desfasurarea referendumului national sa fie stabilit prin hotarare de Guvern”. S-a stabilit ca intervalul de desfasurare a referendumului este cuprins intre orele 7,00 – 23,00 si ca se pastreaza validarea acestui scrutin cu 50 la suta plus unu din cei inscrisi pe listele electorale. Numarul oficial al alegatorilor este 18.308.612 de persoane care au drept de vot in Romania. Doar 15.714.403 au insa carti de identitate. In ciuda acestui lucru, pentru validarea referen-dumului, trebuie sa se prezinte la vot 9.154.307 persoane. Daca referendumul este validat prin prezenta acestui numar de persoane, presedintele suspendat Traian Basescu poate fi demis daca 4.557.154 de persoane voteaza pentru demitere.
Poti vota in orice localitate…
Potrivit legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, cetatenii care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care sunt inscrisi in listele electorale, pot vota in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate. In privinta dreptului de vot, actul normativ amintit precizeaza ca „au dreptul de a participa la vot cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale”.
… dar nu vota multiplu
Legea incrimineaza „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului”, precum si „votarea fara drept ori de mai multe ori in ziua referendumului”, infractiuni care se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Si tentativa se pedepseste. Autoritatile au prevazut masuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetatenii care savarsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, in care Biroul Electoral Central va inainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare, Autoritatii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate in vederea depistarii eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmarire penala in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori. Va reamintin ca Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare pe Alexandru Muresan, fostul director al APIA, care la alegerile pentru Parlamentul European din 2009, a votat pe listele suplimentare din satele Balan, Ileanda, Babeni si Lozna.
Ponturi utile pentru referendumul din 29 iulie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...