Se conturează alianţele în jurul celor doi candidaţi calificaţi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu s-au strâns în jurul lui Victor Ponta, iar Iohannis este susţinut de Monica Macovei. UDMR se decide azi, iar Elena Udrea este încă nehotărâtă.

Ponta îi are alături pe Vadim, Meleşcanu şi Tăriceanu; mai are de negociat cu pepededistul Dan Diaconescu

PSD se mobilizează la maxim pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că-l susţine pe Victor Ponta, iar eforturile sale au fost răsplătite de premier cu propunerea ca Tăriceanu să-i succeadă în funcţie dacă va deveni preşedinte. Tăriceanu a fost al treilea în turul întâi ca număr de voturi, cu un procent de 5,36 la sută.
Şi candidatul independent Teodor Meleşcanu (1,09 la sută din voturi în turul întâi) şi-a anunţat susţinerea pentru Victor Ponta. Atât Meleşcanu, cât şi Tăriceanu sunt “prieteni” mai vechi ai lui Ponta şi au fost puşi în funcţii-cheie. Tăriceanu a fost numit preşedinte al Senatului, după ce a anunţat că vrea să continue USL alături de PSD, iar Teodor Meleşcanu a fost pus de Ponta director la Serviciul de Informaţii Externe (SIE).
Prima alianţă oficială pentru susţinerea lui Victor Ponta în turul al doilea a fost parafată între UNPR şi PRM. Corneliu Vadim Tudor a anunţat că îl va susţine pe Ponta pe 16 noiembrie. Protocolul dintre UNPR – partid din coaliţia de guvernare alături de PSD şi PC – şi PRM a fost semnat marţi de către preşedinţii celor două partide, Gabriel Oprea şi Corneliu Vadim Tudor. În turul întâi, Corneliu Vadim Tudor a obţinut 3,6 la sută din voturi.
UNPR pare să-şi urmeze scopul pentru care a fost şi întemeiat, ca instrument de racolare. Reamintim că pe perioada guvernării PDL, UNPR s-a format din parlamentari care au dezertat din partidul pe listele căruia au candidat pentru a sprijini partidul aflat la putere. Acum, UNPR strânge tot ce poate pentru a susţine puterea actuală, aflată în mâinile PSD, astfel încât social-democraţii să nu semneze cu mâna lor aceste protocoale. Reamintim că UNPR s-a mai aliat luna trecută şi cu Partidul Alianţa Democrată a Romilor (PADR), condus de Dorin Cioabă. înţelegerea prevede susţinerea de către supuşii lui Cioabă a candidaturii lui Victor Ponta în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Tot ieri, PSD a demarat o serie de discuţii cu PPDD şi candidatul Dan Diaconescu (4,03 la sută în turul întâi).

Tăriceanu devine mâna dreaptă a lui Ponta, iar Predoiu este ca o mână stângă pentru Iohannis

Victor Ponta a anunţat că va merge în continuare în tandem preşedinte-premier cu Călin Popescu Tăriceanu. “Vom avea un prim-ministru de dreapta pentru ca avem nevoie de o politică echilibrată. Vom avea un premier care cunoaşte mediul de afaceri, liberal în gândire şi în practica instituţională, care va continua să ofere României dezvoltare economică şi dreptate socială”, a argumentat premierul. Cu promisiunea Tăriceanu premier, personalitate apreciată pentru pragmatism, nu-i exclus ca Ponta să atragă electorat consistent de dreapta.
 Din păcate pentru Klaus Iohannis, propunerea pe care a mers în campanie din motive de negocieri interne în ACL este cu premier în persoana democrat-liberalului Cătălin Predoiu, a cărui personalitate este foarte străvezie în comparaţie cu Tăriceanu. După ce a pierdut competiţia internă pentru candidatura la preşedinţie din partea dreptei, Predoiu, la fel ca şi liberalul Crin Antonescu, a rămas în spatele cortinei. Nu era foarte vizibil el nici înainte. Rămâne de văzut dacă tandemul Iohannis – Predoiu rămâne în picioare.

Klaus Iohannis promite cu mult curaj o politică mai curată: “Nu negociez voturi!”

După ce opinia publică aştepta să afle care dintre cei 12 candidaţi îl susţin pe Klaus Iohannis în confruntarea finală, Iohannis anunţă că nu negociază cu nimeni. “Eu nu concep să fie tranzacţionate voturile românilor ca o marfă. Nu se poate aşa ceva. Din acest motiv am spus că nu voi negocia cu candidaţii care nu au intrat în turul doi pentru voturi. Nu am ce să negociez, ei nu au în buzunar aceste voturi. Aceste voturi sunt la români, fiecare cu votul lui. Aceste voturi ale românilor mă interesează. Ce vreţi, să mă apuc şi eu de trocuri politice, să-i promit că-l fac prim-ministru de re-zervă? Sau că îl fac consilier de obiecte sau de lucruri? Nu pot să fac aşa ceva. Eu doresc votul românilor, nu doresc negocieri care duc niciunde”, a declarat marţi Klaus Iohannis. El a menţionat că această poziţie este convenită inclusiv în conducerea ACL.
 Radu Căpîlnaşiu, preşedintele PNL Sălaj, explică motivul pentru care crede că Iohannis a decis să nu negocieze cu candidaţii din primul tur care nu s-au calificat pentru turul al doilea. “Este o decizie care respectă electoratul fiecărui candidat. Este greu de crezut că oamenii care au avut o opţiune pe 2 noiembrie, dacă le va spune Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu sau Hunor să voteze cu un candidat vor respecta acest lucru. Este absurd să se spună că că un candidat vine cu un număr de voturi pe care le-a obţinut în turul întâi şi le dă din buzunar unui alt candidat. Asta nu înseamnă că nu se vor face alianţe după alegeri, pentru a se găsi soluţii pentru un stat funcţional”, ne-a declarat primarul Zalăului legat de decizia prezidenţiabilului ACL, Klaus Iohannis.

Monica Macovei vrea cu Iohannis

Monica Macovei, independenta care a obţinut 4,44 la sută din voturi în primul tur, a declarat aseară într-o conferinţă de presă că-l susţine pe Klaus Iohannis dacă acesta duce mai departe principiile sale, enunţate într-o scrisoare adresată prezidenţiabilului. “Nu cer funcţii, nu cer contracte, nu cer nimic. Cer respectarea unor principii. Îi trimit lui Klaus Iohannis o scrisoare cu cerinţele pentru salvarea statului de drept. Să nu promulge legea amnistiei şi graţierii. Libertatea economică a mediului de afaceri. Independenţa justiţiei şi recuperarea pre-judiciilor din marile dosare de corupţie. Trimit această scrisoare doar lui Iohannis, nu şi lui Ponta, pentru că nici eu, nici electoratul meu, nu avem încredere în el. Aştept un răspuns sau o scrisoare din partea lui Iohannis”, a spus Macovei.

Udrea aşteaptă să fie curtată

Elena Udrea menţine suspansul. “Vom analiza ce decizie va lua PMP. Pâna acum nimeni nu era interesat de voturile şi electoratul lui Traian Băsescu şi al Elenei Udrea. PMP ar putea avea un punct de vedere pentru candidaţii rămaşi în competiţie şi vom vedea în perioada următoare”, a declarat Udrea.

UDMR decide abia astăzi dacă este de stânga sau de dreapta 

Preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, ne-a declarat că Uniunea va decide în cadrul şedinţei de azi pe care dintre cei doi candidaţi îi va susţine pentru scrutinul din 16 noiembrie. Recent, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a obţinut în turul întâi al alegerilor 3,47 la sută din voturi, a dezminţit informaţia apărută în presă cum că ar fi declarat că “trebuie susţinut candidatul PSD, Victor Ponta”.
 Întrebat dacă este de acord cu asocierea UDMR cu PRM într-o coaliţie de conjunctură pentru susţinerea lui Ponta, liderul UDMR Sălaj, Seres Denes, ne-a spus că maghiarii nu au făcut şi nici nu vor face vreo alianţă cu partidul lui Vadim Tudor. “Din punctul nostru de vedere, PRM nu este un partid parlamentar, deci nu poate face parte din coaliţia de guvernare. Noi nu am realizat şi nu vom realiza niciodată vreo alianţă cu PRM. Este treaba UNPR-ului cu cine face alianţe”, a afirmat Seres Denes. Cum, n ecum, în cazul în care UDMR alege să-l susţină pe Ponta, maghiarii vor trage la aceeaşi căruţă cu tribunul. Despre propunerea lui Tăriceanu ca premier, dacă Victor Ponta va ieşi preşedinte, Denes spune că “a fost o întâlnire ieri (marţi, n.r.) între partidele din coaliţie”. “Noi am fost de acord cu această propunere, pentru că am lucrat foarte bine cu Tăriceanu timp de patru ani într-o guvernare de succes”, a subliniat deputatul sălăjean.