O tragedie a fost evitată în ultimul moment, grație prezenței de spirit de care a dat dovadă plutonierul adjutant Szilagyi Szabolcs, pompier în cadrul ISU Sălaj.
Marți dimineața, când se îndrepta spre Garda de intervenție Hida, unde urma să intre în tura de serviciu, în localitatea Sânmihaiu Almașului, a observat flăcări care se manifestau la coșul de fum al unei anexe gospodărești. Acesta a oprit imediat, a trezit proprietarii care dormeau și, împreună, au acționat pentru stoparea focului. Pompierul a sunat la 112 pentru a anunța incendiul și a rămas la locul evenimentului, ajutându-și colegii până la lichidarea incendiului.
“Intervenția promptă a colegului nostru, împreună cu echipajul de pompieri sosit la fața locului, au făcut ca pagubele produse de incendiu să fie minime, flăcările afectând doar coșul de fum. Salvatorii au identificat ca și cauză probabilă de producere a incendiului necurățarea coșului de fum de funinginea depusă”, a precizat ISU Sălaj.
Având în vedere că temperaturile sunt în scădere și mijloacele de încălzire încep să fie utilizate frecvent, e indicat să respectați o serie de reguli pentru a vă apăra împotriva incendiilor provocate de coșurile de fum. Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile. La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului. Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului ori planşeului. În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de la sobă se protejează cu materiale incombustibile. Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă). Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.