Primavara, in timpul infloritului in livezile de pomi, pot surveni temperaturi scazute, uneori negative, care pot afecta florile total sau partial. Inghetul ne poate face surprize pana in data de 24 mai, cand zice-se ca un sfant ungur, pe nume Orban, s-ar razbuna pe florile primaverii. Anul trecut, de pilda, inghetul din data de 5 mai a produs mari pagube legumicultorilor, dar si pomicultorilor. Metoda aprinderii gramezilor de gunoaie din livezi si gradini, a caror fum ar proteja de inghet pomii si rasadurile nu da intotdeauna rezultatele scontate.
Una dintre metodele directe care incepe sa se aplice pe scara larga este metoda maririi umiditatii aerului. In aparenta pare nefiresc sa feresti pomii de inghet cu apa, in realitate, insa, rezultatele sunt peste asteptari. Marirea umiditatii aerului pentru combaterea ingheturilor nocturne se realizeaza cu ajutorul aspersoarelor de gradina care se gasesc in multe gospodarii. Acestea pulve-rizeaza apa in atmosfera si ridica temperatura aerului la 2-4 grade Celsius. Irigatia prin aspersiune se declanseaza inainte de aparitia inghetului. la avertizare. Specialistii sustin ca stratul de gheata, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care impiedica inghetarea florilor, mentinand la exterior temperatura foarte apropiata de zero grade Celsius.
Pomii pot fi feriti de ingheturi tarzii cu apa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...