Daca ar fi sa ne luam dupa informatiile furnizate pe panoul amplasat in zona centrala a orasului, langa platoul de marmura, am putea crede ca aerul ce ne trece zilnic prin plamani este curat, din moment ce afisajul indica mereu „excelent” sau „foarte bun”. Panoul amplasat vis a vis de Galeriile Meses de catre Agentia pentru Protectia Mediului Salaj nu monitorizeaza insa calitatea aerului din centrul orasului, ci pe cea a aerului din Dumbrava. Statia automata amplasata pe strada Meteorologiei avea scopul sa monitorizeze impactul pe care poluarea industriala il are asupra orasului. Statia de tip industrial urmareste mai multi indicatori poluanti, si anume mo-          noxidul de azot, dioxidul de azot,    oxizii de azot, dioxizii de sulf, mono-xidul de carbon, ozonul si pulberile in suspensie cu diametrul mai mic de zece microni. Potrivit informatiilor primite de la inginer Daniela Noje de la APM Salaj, in afara de pulberi, nu s-au inre-gistrat probleme cu poluantii gazosi.
Agentia pentru Protectia Mediului spune ca nu are informatii despre po-luarea din zona centrala a Zalaului. Calitatea aerului nu este masurata. Nici Directia de Sanatate Publica Salaj nu are informatii despre poluarea din Zalau. Nu s-au realizat studii de impact in ce priveste imbolnavirile cauzate de poluare sau influenta pe care poluarea o are asupra evolutiei starii de sanatate a populatiei. stop_coloana
Masinile produc

aproape jumatate din poluare
Unul din principalii factori de poluare a aerului il reprezinta noxele provenite de la autovehicule. Potrivit datelor publicate de catre APM Salaj, emisiile de poluanti provenite din traficul rutier constituie 41,85 la suta din totalul emisiilor de poluanti din judet, la final de an 2010. Avand in vedere ca numarul de vehicule a crescut, iar parcul auto judetean este in continua crestere, deducem ca procentul emisiilor de poluanti a crescut la randul sau. Un alt factor ce influenteaza calitatea aerului sunt pulberile in suspensie ce apar din cauze naturale (cum ar fi vanturile puternice) si in urma activitatilor antropice (cum ar fi traficul rutier). Mai exact, starea drumurilor, in mod special, influenteaza foarte mult procentul de pulberi din aer. Pulberile, adica praful ce-l adunam zilnic din oras pe haine si nu numai, pot cauza iritatii la nivelul ochilor, la nivelul sistemului respirator, precum si o scadere a rezistentei la infectii. Prin urmare, nu avem de ce sa ne miram ca numarul copiilor, de exemplu, ce sufera de alergii este in crestere.