Ministerul Educatiei a realizat un top al celor mai bune 50 de scoli gimnaziale din tara, unde notele pe care le-au dat profesorii elevilor din clasele V-VIII au fost apropiate sau chiar identice cu mediile de la Evaluarea Nationala de anul scolar trecut. La polul opus, oficialii din invatamantul romanesc au stabilit si lista rusinii, a celor 50 de scoli unde dascalii i-au supraevaluat pe elevi, acordandu-le note mai mari decat nivelul real de pregatire a elevilor, cel relevat de Evaluarea Nationala. Concret, acolo unde notele de la Evaluarea Nationala sunt mai bune decat cele din gimnaziu, inseamna ca este vorba de una dinre cele mai bune scoli din tara. Daca rezultatele de la Evaluarea Nationala sunt mult sub cele din gimnaziu, inseamna ca e o scoala slaba.
Scolile din judetul nostru nu figureaza pe niciuna din cele doua liste. Pe aceleasi considerente, Ministerul Educatiei a stabilit insa si un clasament al scolilor la nivelul fiecarui judet in parte.
Cele mai bune zece scoli
Topul celor mai bune scoli din Salaj este deschis de Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Zalau, unde media de absolvire a ciclului gimnazial a fost de 9,20, media la Evaluarea Nationala de 8,49. Diferenta dintre cele doua medii este de 0,71 de puncte.
Locul doi este ocupat de Scoala Gimnaziala Nr.1 Simisna. Elevii de la aceasta scoala au obtinut media de absolvire 8,88, iar cea de la evaluare 8,17, diferenta fiind tot de 0,71 de puncte.
Pe locul III se afla Scoala Gimnaziala Nr.1 Valcau de Jos, cu media de absolvire 8,76, media de la evaluare 8,01, deci o diferenta de 0,75 de puncte.
Locul IV revine Scolii Gimnaziale „Gheorghe Lazar” din Zalau, unde absolventii clasei a VIII-a au obtinut in gimnaziu media 9,32, iar la Evaluarea Nationala media 8,49, diferenta dintre cele doua medii fiind de 0,82 de puncte.
Pe locul V in clasament este situata Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” din Zalau. Media de absolvire aici este de 9,16, in timp ce media de la Evaluarea Nationala este de 8,13. Diferenta intre cele doua medii este de 1,03 puncte.
Scoala Gimnaziala Nr.1 Rus ocupa locul VI in clasamentul realizat de Ministerul Educatiei, cu o medie de absolvire a ciclului gimnazial de 8 si o medie la Evaluarea Nationala de 6,97. Media de absolvire la aceasta scoala este cu 1,03 puncte mai mare decat cea de la Evaluarea Nationala.
Locul VII in topul celor mai bune scoli din judet este ocupat de Scoala Gimnaziala Nr.1 Borla, unde media de absolvire este de 9,12 si media la evaluare 7,96, cea din urma fiind mai mica cu 1,16 puncte.
Pe locul VIII se situeaza Scoala Gimnaziala Nr.1 Hereclean. Media de absolvire a claselor V-VIII aici este de 8,42, in timp ce media de la Evaluarea Nationala este de 7,16. Diferenta intre cele doua medii este de 1,26 de puncte.
Penultimul loc in clasament ii revine Scolii Gimnaziale Nr.1 Marca, unde elevii evaluati stop_coloanaau obtinut media de absolvire de 9,26 si media de la evaluare de 7,98, diferenta intre cele doua fiind de 1,28 de puncte.
Pe locul X in topul celor mai exigente scoli din judet se afla Scoala Gimnaziala Starciu, cu media de absolvire 8,39 si media de la Evaluarea Nationala de 7,10. Media de absolvire a ciclului gimnazial este mai mare in acest caz cu 1,29 de puncte.
Cele mai slabe scoli
La cealalta extrema, unde diferentele dintre notele de la clasa si cele de la Evaluarea Nationala depasesc mai mult de patru puncte, intalnim scoli din mediul rural, unde, e drept, au studiat mai putin de zece elevi in fiecare dintre ele.
Ne referim aici la Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Pusta, unde media de absolvire a elevilor a fost de 6,41, iar media de la Evaluarea Nationala de 1,74.
Diferenta intre cele doua medii este de 4,67 de puncte.
Urmatoarea scoala cu diferenta mare intre cele doua medii este Scoala Gimnaziala Peceiu. Media de absolvire a ciclului gimnazial a fost 6,69, iar media la Evaluarea Nationala de 2,08, diferenta fiind de 4,61 de puncte.
Nici Scoala Gimnaziala „Petre Hossu” din Cheud nu se lasa mai prejos din acest punct de vedere. Media de absolvire aici a fost 8,11, iar media de la evaluare 3,50, mai mica cu 4,61 de puncte.
Topul celor mai slabe scoli gimnaziale din judet continua cu Scoala Gimnaziala Nr.2 Sarmasag cu o diferenta intre cele doua medii de 4,45 de puncte, Scoala Gimnaziala Zauan (unde media de absolvire a ciclului gimnazial este mai mare decat media de la Evaluarea Nationala cu 4,22 de puncte), Scoala Gimnaziala Nr.1
Dragu (cu diferenta de 4,21 de puncte) si Scoala Gimnaziala Nr.1 Fagetu (diferenta de 4,18 puncte).
Concluzii
Ministerul Educatiei spune ca „exista scoli la care, in medie, re- zultatele la Evaluarea Nationala sunt mai bune decat cele obtinute pe parcursul ciclului gimnazial, ceea ce indica exigenta pe parcursul anilor scolari si corelarea notelor cu nivelul real al pregatirii elevilor”. „Exista insa si scoli la care rezultatele la Evaluarea Nationala au fost mult mai slabe decat cele obtinute, in medie, la clasa. Aceasta poate indica lipsa de exigenta, usurinta in acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decat sa dauneze elevilor care, in acest fel, nu isi cunosc nivelul real”, mai spun oficialii din Ministerul Educatiei.
In Salaj, la nici o scoala gimnaziala media de la Evaluarea Nationala nu a fost mai mare decat media claselor V-VIII. Si mai putem sa spunem ca si in mediul rural exista scoli bune, chiar printre cele mai bune din judet.