Instanta s-a pronuntat definitiv in cazul politistului simleuan Dorin Bai-doc, care vara trecuta l-a impuscat mortal pe Roz Florin din Pusta Vale. Pe 12 iunie, Tribunalul Salaj a respins ca inadmisibila plangerea formulata de Asociatia de Dezvoltare Comunitara, Interventie Sociala si Apararea Drepturilor Omului si Copilului, reprezentata de Varga Janos, impotriva rezolutiei date de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, de scoatere de sub urmarire penala a lui Baidoc Dorin Mihai. Sentinta este definitiva. Dupa cum ne spunea Varga Janos la inceputul lunii mai, termenul de judecata fusese stabilit pe data de 5 iunie, dar cauza a fost amanata pentru data de 12 iunie. Presedintele asociatiei umanitare sustine ca nu stie inca ce cale de atac va folosi asociatia pe care o conduce, pentru ca nu a primit motivarea sentintei. In momentul in care va primi comunicarea, asociatia va hotari ce va face mai departe. In urma cu o luna , Varga afirma ca, daca sentinta va fi una nefavorabila partii vatamate, reprezentate de tatal si sotia victimei, vor ajunge pana la CEDO sa-si caute dreptatea.
In data de 28 iulie 2012, in jurul orelor 20.00, politistul simleuan Bai-doc Dorin Mihai l-a impuscat mortal pe Roz Florin, in timp ce acesta a fost surprins la furat de fier vechi in localitatea Pusta Vale. Dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore, Baidoc Dorin a fost pus in libertate de catre magistratii Tribunalului Salaj, cu interdictia de a parasi tara. Solutia a fost atacata cu recurs de catre procurorul de caz. Procurorii Curtii de Apel din Cluj au considerat ca acest recurs nu este sustinut de dovezi si ca Tribunalul Salaj avea dreptate cand a dispus ca politistul sa fie cercetat in stare de libertate. Dupa ce procurorii din Zalau nu au obtinut arestarea preventiva a lui Baidoc Dorin, cazul a fost preluat cu totul, in luna decembrie, de catre Parchetul Curtii de Apel Cluj. Asta in conditiile in care, la sfarsitul anului trecut, procurorii salajeni spuneau ca dosarul este aproape finalizat si este pregatit pentru a fi prezentat instantei. Cazul a fost preluat de procurorii clujeni in baza articolului 209 din codul penal, care spune ca procurorii din cadrul parchetelor superioare pot prelua, in vederea urmariri penale, cauze de competenta parchetelor ierarhic inferioare. Printr-o rezolutie data in 28 februarie 2013, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj a dispus scoaterea de sub urmarirea penala a politistului simleuan. Reprezentantii victimei Roz Florin au depus o plangere impotriva rezolutiei Parche-tului din Cluj in penultima zi a terme-nului legal de contestare. Tribunalul Salaj s-a pronuntat in 12 iunie prin respingerea contestatiei formulate de Asociatia Comunitara din Simleu, reprezentata de Varga Janos.

Ce spunea Parchetul dupa eveniment
Potrivit unui comunicat al Parche-tului, la data de 28 iulie, in jurul orelor 20.20, in urma sesizarii savarsirii unei infractiuni de furt de fier vechi, agentul de politie Baidoc Dorin l-a impuscat mortal pe Roz Florin, in varsta de 26 de ani. IAstfel, ca urmare a refuzului victimei de a se legitima si opozitiei acesteia de a fi condusa la sediul politiei, invinuitul s-a angajat in urmarirea victimei. Pentru a se refugia, victima a patruns in curtea unei persoane, urmata de invinuitul Baidoc Dorin-Mihai, unde, fara a fi atacat de catre victima si fara a efectua procedurile de avertizare, a executat un foc cu arma din dotare, catre victima, de la o distanta mai mare de doi metri, proiectilul lovind victima in cavitatea toracica dreapta-spateI, se arata in comunicat. Din raportul de expertiza balistica, precum si din declaratiile a trei martori oculari, reiese faptul ca politistul a tras in directia victimei un foc de arma, victima aflandu-se cu spatele catre acesta. S-a concluzio-nat cu certitudine ca in momentul tragerii tragatorul era situat in spatele victimei. Probele administrate in cauza au relevat faptul ca nu au fost respectate prevederile Iprocedurii pri-vind folosirea armamentului din dotareI, in sensul ca inainte de folosirea armei de foc, politistul nu a respectat prevederile referitoare la somatia legala.

Varianta Politiei
Politia sustinea dupa eveniment ca tiganul a devenit violent cand politistul a vrut sa-l legitimeze, iar cand a incercat sa-l duca la sectie alaturi de inca doua persoane, acestia Il-au lovit pe omul legii cu pumnii, picioarele si o piatra, si i-au rupt camasa de la tinuta de serviciu, incercand sa scape prin fugaI. IPolitistul a plecat in urmarirea a doi dintre suspecti, i-a somat sa se opreasca, insa unul a ripostat, lovindu-l cu o piatra. In acelasi timp, politistul a scos pistolul si a tras un foc de arma spre barbat, ranindu-lI, potrivit unui comunicat al Politiei.

Versiunea familiei lui Roz Florin
De cealalta parte, familia barbatului impuscat neaga cu vehementa legitima aparare invocata de politist si spun ca acesta l-a batut intentionat, pentru ca niste prieteni de-ai lui aveau Io ambitie pe elI. Potrivit relatarilor facute de familia celui decedat, incidentul a inceput in fata unui bar din Pusta, unde politistul, insotit de trei prieteni care aveau IboalaI pe tigan, s-a intalnit cu cel impuscat. Acesta venea cu caruta, cu inca un tigan. Politistul i-a oprit, i-a acuzat ca bunurile din caruta sunt furate, desi acestia sustineau ca le-au cumparat. Tiganii au fost luati apoi la bataie, iar unul dintre ei, Covaci Calin, spune ca, dupa ce a primit mai multi pumni in coaste si i-au fost rupte hainele, a fost IfugaritI de acolo. In clipa in care Roz Florin a prins un moment propice pentru a scapa de furia celor care-l loveau, a luat-o la fuga, iar politistul a tras dupa el, din spate, afirma tiganii din Pusta Vale. Familia a cerut in instanta „daune morale si materiale, pentru ca a ramas o femeie vaduva si patru copii orfaniI, sustine Varga Janos, directorul Asociatiei de Dezvoltare Comunitara, Interventie Sociala, de Aparare a Drepturilor Omului si Copilului, ONG-ul care sprijina familia decedatului in acest proces.