“Stimulentul de risc medical în cuantum de 1000 lei brut promis de ministrul Bode polițiștilor la sedința cu sindicatele s-a <pierdut> pe drum între MAI și Guvern. Altă explicație nu avem pentru faptul că această prevedere nu se regăsește în OUG-ul aprobat pentru plata personalului implicat în campania de vaccinare! Prima <țeapă> pentru polițiști în 2021!”, spun reprezentanții sindicatului polițiștilor, Europol.
Aceștia sunt deciși să continue seria acțiunilor de protest, supărați că pentru alte categorii de bugetari au fost găsiți banii necesari. “De la momentul la care am anunțat protestele, când nouă ni se spunea că nu mai sunt bani, pentru alte categorii de bugetari s-au pregătit OUG-uri prin care să fie plătite suplimentar pentru activitățile asociate pandemiei de COVID19. Între timp, polițiștii își depășesc atribuțiile de serviciu pentru că execută activități pe care nu le au în fișa postului, cum sunt verificările izolaților/carantinaților la domiciliu. De aceea nu există nicio procedură, nicio regulă, ci s-a mers <după ureche> timp de 10 luni. Polițiștii din unele județe care au avut verticalitate au refuzat de la început aceste activități, astfel că au fost preluate de către DSP, poliția locală sau împuterniciți ai primarului. Politicienii vor aplica Legea 153/2017 doar dacă vor resimți formele de protest! Mai sunteți dispuși să acceptați <munca patriotică>?”, e mesajul adresat polițiștilor de către sindicaliști.
Săptămâna trecută, ministrul de Interne, Lucian Bode, a propus acordarea unui stimulent de o mie de lei brut, pe lună, pentru polițiștii implicați în lupta împotriva Covid-19, după ce aceștia au început șirul acțiunilor de protest.
La întâlnirea avută la sediul Ministerului Afacerilor de Interne cu reprezentanții sindicatelor, Lucian Bode a amintit drepturile de care au beneficiat polițiștii până acum: acordarea titlului de specialist clasă-reprezentând o restanță salarială de 130 de lei brut/angajat, decontarea serviciilor turistice aferente anului 2020 în cazul în care nu au beneficiat de ele și majorarea de 75% din salariul/solda de funcție pentru părinții din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru a-și îngriji copii ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor (nici un polițist nu a beneficiat până în momentul de față de sumele prevăzute de lege).
Ministrul le-a transmis sindicaliștilor că va susține completarea proiectului de OUG promovat de Ministerul Sănătății cu privire la stimularea personalului medical participant la activitățile de vaccinare cu un amendament care prevede alocarea unei sume de 1000 de lei brut/lunar pentru personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri), direct implicat în lupta cu noul coronavirus. Ar fi vorba despre un număr de 35.000 de beneficiari și un efort bugetar de 35 milioane lei pe lună.
De asemenea, se dorește ca urmașii personalului MAI din rețeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaș. Alte solicitări privesc creșterea normei de hrană de care vor beneficia 32.000 angajați din MAI, mărirea sporului de suprasolicitare neuro-psihică cu 10%, organizarea de examene de admitere în școlile de agență de poliție și chiar concursuri de încadrare din surse externă întrucât există un deficit de personal de 23.000 de posturi, precum și protejarea polițiștilor prin modificarea Legii 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice.
Nu se modifică însă condițiile de pensionare pentru polițiști, în anul 2020 fiind înregistrate aproximativ 1000 de cereri de trecere în rezervă.
Fapul că banii promiși de ministru nu s-au regăsit în OUG aprobată de Guvern îi nemulțumește pe polițiști, care sunt deciși să continue protestele conform calendarului stabilit. Nemulțumirea lor e cu atât mai mare cu cât, spun ei, în cursul anului 2020 polițiștii au fost uitați de fiecare dată când s-a pus problema acordării unor drepturi.
Parca e prima minciuna a acestui guvern de marionete, incapabili și habarnisti? Ăștia ne mint cu o nonșalantă demnă de filmele SF!!! Și e abia începutul!!! Sper sa aibă într-un viitor cât mai apropiat soarta pmp – ului, PNȚCD ului, etc!!!
bai fratilor iar ati stricat siteu. Merge mai greu ca un telefon cu butoane. Pana deschid o stire aici ma plictisesc de 3 ori
De ce nu sa apeleaza la Orban si Bogdan Rares ? care sunt doi prieteni de nedespartiti !!! ( Vai deRomania noastra cu asemenea specimene de zis oameni !
Dar de ce risc medical? Absolut oricine ar merita un spor de risc medical daca o luam asa,dar bugetarii is foarte expusi la boala…dar la silcotub sau la belinea sau la kaufland nu exista risc medical???acolo boala e imun…
Dar ei vor asa zis spor de risc….
Pe cand dupa program nici macar nu au amarata aia de masca in buzunar….grătare in curte,beroase….chefuri…
Dar pe langa salarii de 4-5000 ron nai au nevoie de spor de 1000 ron….pe cand salariu minim e majorat cu 20 ron….
ce risc? in aceste momente grele noi facem greva?altii si-au pierdut locul de munca si noi avem pretentii!
Spor de risc pentru ce? Pentru frecat cârnațul in Logan și amendat fraierii?? E grea viața de trântor la buget!!!
1 000 de lei lunar spor(?). Chiar că avem o țară plină cu nebuni. Dar nebuni nu sunt cei care cer (ei sunt doar nesimțiți), ci acei care dau sau promit.