Polițistul Dura Chiș Cristian, agent șef adjunct în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Zalău, a fost trimis din nou în judecată pentru purtare abuzivă. Dosarul în care apare ca inculpat a fost înregistrat la Judecătoria Zalău la finele lunii trecute. Polițistul este acuzat de un bărbat că l-ar fi agresat. În 2017, omul legii a scăpat doar cu un avertisment, pentru aceeași faptă.

Anchetatorii spun că persoana care a depus plângere împotriva polițistului a fost condusă de agent la sediul poliției, în cadrul unor măsuri specifice, iar aici agentul l-ar fi lovit în zona feței. O astfel de faptă este considerată infracțiune, astfel de metode de interogare fiind complet interzise și total incompatibile cu legislația în vigoare.

“În sarcina inculpatului s-a reținut faptul că la data de 17 septembrie 2019, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a condus-o la sediul poliției pe persoana vătămată CCMD pentru luarea unor măsuri specifice care intrau în atribuțiile de serviciu ale polițistului. În această împrejurare, inculpatul i-ar fi aplicat o lovitură cu pumnul în zona feței persoanei vătămate, cauzându-i acesteia leziuni ce au necesitat pentru vindecare 14-16 zile îngrijiri medicale. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Zalău, competentă a judeca în fond cauza”, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, prim-procuror delegat Sorin Flonta.

Este pentru a doua oară când polițistul Dura Chiș Cristian e trimis în judecată pentru purtare abuzivă. În 2017, acesta a fost acuzat că a lovit o adolescentă în vârstă de 16 ani în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Concret, agentul de poliție a intervenit, la un local din Zalău, pentru aplanarea unui conflict între un bărbat și o femeie, dar a agresat-o pe fiica acestora.

“În fapt s-a reţinut că, în calitate de agent de siguranţă publică în cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu a lovit-o pe partea vătămată C.P., cauzându-i leziuni traumatice (traumatism cranio-facial), care nu au necesitat zile de îngrijiri medicale”, au precizat atunci anchetatorii.

Polițistul a scăpat însă nepedepsit, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Cluj. Instanţa i-a aplicat doar un avertisment, apreciind că fapta are o gravitate redusă. Astfel că polițistul, pus la dispoziție timp de 11 luni, până la pronunțarea unei decizii definitive în cazul său, a fost repus în drepturi și și-a primit din urmă drepturile băneşti ce i-au fost suspendate.

Dacă rechizitoriul întocmit acum de procurori va trece de camera preliminară de la instanță, pe polițist îl așteaptă un nou proces pentru purtare abuzivă.

Procurorii sălăjeni precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglemetată de Codul de Procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.