Termenul de “discurs politicI acopera diferitele moduri in care limbajul si informatiile pot fi folosite pentru atingerea unui scop…sa-i zicem politic, desi la noi sco-purile ascunse in spatele politicului sunt adesea meschine, nu tin neaparat de o doctrina menita sa atinga obiectivele utile societatii. Daca oamenii ar avea cat de cat inclinatia sa faca analiza discursului politic, ar putea observa cu usurinta daca demersul politicianului este unul viabil si valabil pentru comunitate sau daca este dedicat scopurilor meschine. Desigur, limbajul politic este greu de evaluat din cauza faptului ca politica re-prezinta o activitate sociala marcata in cel mai inalt grad de conflicte, complexitate, ambiguitate si partizanat. Nivelul conflictual, argumental, pasional si emotional tinde sa se situeze la cote maxime in domeniul politic. In societatile moderne, relatiile politice sunt foarte complexe si greu de inteles. Gruparile politice sunt predispuse la rasturnari de situatie si la tradari surprinzatoare in functie de interese care nu au nicio legatura cu consecventa pentru binele social. Sunt vandute insa intotdeauna intr-un alt ambalaj, iar publicul le consuma fara abilitatea unui discernamant pe masura vitezei cu care se petrec evenimentele politice. Aceasta face ca procesul politic sa fie extrem de ambiguu, iar un eveniment sa poata sa fie interpretat in numeroase moduri, unele chiar contradi-ctorii. Pentru ca actorii politici incearca sa influenteze opinia publica, deci nu se poate vorbi de informatii obie-ctive. Utilizarea metaforelor si a analogiilor reprezinta inca un element de opacizare a discursului politic. Daca a influenta reprezinta ratiunea de a fi a clasei politice, folosirea acestor figuri de stil este expresia unui limbaj care isi propune intentionat mai degraba sa convinga decat sa descrie o realitate. Politicienii si alegatorii traiesc asadar in lumi paralele. Interpretat, de exemplu, ca un lucru descurajator de politicieni, faptul ca prezenta la urne scade poate fi interpretat de altcineva ca un semn incurajator ca tot mai multi oameni „se prind” ca politica si politicienii nu le aduc serviciile pentru care au asteptari.
Politicienii si alegatorii traiesc in lumi paralele
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...