Astăzi este prima zi oficială de campanie electorală. Campanie care începe cu mulți politicieni cu probleme penale. Unii dintre ei se află la vârful partidelor și își coordonează candidații, alții ne cer de-a dreptul să-i votăm.
Marile partide au probleme încă de la vârf, dar au și reprezentanți penali în Sălaj.
PSD îl are în frunte pe Liviu Dragnea, proaspăt condamnat pentru fraudă electorală la doi ani de închisoare cu suspendare. PNL tocmai a vrut să mizeze pe Ludovic Orban, acum cercetat pentru mită, dar nici Vasile Blaga nu este foarte “curat”.
UNPR a mizat pe Oprea și Onțanu, amândoi scoși din joc de DNA.
La nivel de Sălaj, probleme mari au liberalii, unde copreședintele Radu Căpîlnașiu este cercetat de DNA, vicepreședintele Marius Șandru este condamnat la închisoare cu executare, iar vicepreședintele Septimiu {urcaș are un dosar penal pe rol.
La rândul său, PSD Sălaj are și el primari cu probleme în instanță, iar la UDMR Sălaj, președintele partidului, Sereș Denes, este acuzat de Agenția Națională de Integritate.
În total, Sălajul are 17 primari cu dosar penal pe rol. Topul primarilor certați cu legea din legislatura 2012 – 2016, cât și topul primarilor din legislatura 2008 – 2012 este condus de PSD Sălaj, care în total are opt primari urmăriți penal. Social-democrații sunt urmați de liberali. PNL Sălaj are 6 astfel de cazuri. UDMR are doi primari cu probleme în justiție, în timp ce ALDE figurează cu unul, asta și pentru că altul nu a mai avut.
PSD Sălaj are patru primari destituiți din funcție – Sandu Bercean de la Meseșenii de Jos; Eugen Bălănean de la Jibou; Dan Șumălan de la Marca și Maghiar Isaia de la Bălan.
PNL Sălaj are doi primari destituiți – Ioan Barou de la Bocșa și Lazăr Claudiu de la Dragu. UDMR Sălaj are un singur primar destituit – Maior Andrei de la Crișeni.
Topul primarilor în funcție care au sau au avut dosar penal pe rolul judecătoriilor este condus de PNL Sălaj, cu trei primari – Vasile Lazăr de la Măeriște (care a câștigat însă procesul); Septimiu {urcaș de la Șimleu Silvaniei și Liviu Fărcăș de la Cizer.
PSD Sălaj are doi primari în funcție cu dosar – Ioan Cătană de la Chieșd și Ioan Cheșeli de la Cristolț.
UDMR Sălaj are un singur primar la această categorie – Varga Andrei de la Cehu Silvaniei.
Acuzațiille aduse celor șase primari în funcție
Liviu Nicolae Fărcaș (PNL), primarul comunei Cizer, a fost trimis în judecată acuzat de conflict de interese, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț în incompatibilitate cu funcția deținută și de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. A fost achitat pentru abuz în serviciu.
Varga Andrei (UDMR), primarul orașului Cehu Silvaniei, este trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.
Ioan Cătană, primarul PSD-ist al comunei Chieșd, a fost acuzat la începutul lunii martie a anului trecut de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj de trei fapte de corupție și conflict de interese. La începutul lunii aprilie, procurorii au renunțat la două capete de acuzare, după cum ne informa la acel moment Pompilia Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Primarul orasului Șimleu Silvaniei, Septimiu țurcas (PNL), a fost trimis în judecată, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri și uz de fals.
Ioan Cheșeli (PSD), primarul comunei Cristolț, a fost trimis în judecată pentru ca a acordat contracte de lucrări “cu dedicație”, dar nu fară “interese materiale”.
PNL Sălaj – DNA a pus ochii pe Căpîlnașiu, vicepreședintele
Șandru este condamnat la 7 ani, iar Țurcaș se judecă
Direcția Naționala Anticorupție (DNA)spune că primarul Radu Căpîlnașiu este cercetat într-o cauză disjunsă din dosarul retrocedărilor ilegale de teren, în care afaceristul imobiliar Dan Radu a fost arestat la sfârșitul anului trecut și se află după gratii pentru trafic de influență, spălare de bani și dare de mită. Despre cauza retrocedărilor de terenuri a transmis în ianuarie un comunicat de presă și Tribunalul Sălaj, din care reieșea că Dan Radu ar fi beneficiat de sprijin atât direct, cât și indirect din partea lui Radu Căpîlnașiu și Stelian Potroviță, secretarul Primăriei Zalău. “În demersul făcut inc. DR (Dan Radu – n.r.) s-a folosit și a beneficiat de sprijinul acordat direct sau indirect explicit sau implicit de către funcționari ai administrației publice locale, respectiv al președintelui comisiei locale CSVR stop_coloana (Căpîlnașiu Sandu Victor Radu – n.r.) suspect în cauză, secretarul comisiei locale PS (Potroviță Stelian – n.r.) suspect în cauză și inc BLC (Băican Lucian Claudiu – n.r.) care a avut succesiv în această perioadă calitatea de membru al comisiei locale, subprefect și respectiv șef al serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei Municipiului Zalău și de către inc CD (Crinel Onaca Dorel – n.r.) specialist agronom în cadrul Primăriei Municipiului Zalău”, spunea Tribunalul Sălaj.
Consilierul județean în funcție Marius Șandru, vicepreședinte suspendat al PNL Sălaj, a făcut pe 27 aprilie, chiar înainte de Paști, recurs la Curtea de Apel Cluj împotriva sentinței magistraților de la Tribunalul Sălaj care l-au condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Nu s-a fixat încă un termen de judecată pentru recursul consilierului județean Marius șandru. Consilierul județean PNL Marius Șandru a fost condamant pe 20 aprilie la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare de către magistrații Tribunalului Sălaj, în primul dosar de evaziune fiscală deschis pe numele său, din cele trei pe care le are pe rolul instanței.
Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, a fost trimis în judecată la finele anului 2015, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri și uz de fals.
UDMR Sălaj – preșdintele Seres Denes
este suspectat de nepotism
Deputatul sălăjean din partea UDMR și liderul UDMR Sălaj, Seres Deneș, apare și el pe lista deputaților pentru care ANI a cerut Camerei Deputaților documente pentru a putea proba că și-au angajat rudele la birourile parlamentare din teritoriu. ANI s-a sesizat după apariția unui articol în presă legat de “rețeaua familiilor din Parlament” și a început verificările. 47 de deputați sunt suspectați că, pe perioada mandatelor de parlamentari, și-au angajat rudele ca și consilieri personali la birourile parlamentare din teritoriu.
PSD – Președintele social-democraților
este condamnat la doi ani cu suspendare
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție fiind una definitivă. Dragnea a fost acuzat, în dosarul Referendumului, de folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Procurorii DNA au cerut magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție pedeapsă cu executare pentru președintele PSD Liviu Dragnea, pedeapsa minimă solicitată de DNA fiind între trei și cinci ani de închisoare. Anchetatorii susțin că Dragnea a fost susținut în fraudarea referendumului de 74 de președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, conform Mediafax.
UNPR – fostul lider Gabriel Oprea
are sechestru pe bunuri
Procurorii anticorupție au anunțat că au pus sechestru pe mai multe clădiri și terenuri situate în București, Ilfov și Giurgiu, care aparțin lui Gabriel Oprea, Nicolae Gheorghe și Gabriel Nicolae Pavel, toți cercetați în legătură cu achizții ilegale făcute de DIPI.
Procurorii susțin că “la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, mai susțin procurorii.