Crescătorii de bovine s-ar scăpa de animale, dar n-au cui să le dea


La târgul de animale de sâmbăta trecută de la Jibou, sute de bovine au fost aduse spre vânzare. Interesant este că potențalii cumpărători îi puteai număra pe degete. “Nu cred că s-au vândut mai mult de zece vaci”, îmi spunea administratorul târgului. 

Oamenii vor să se scape de animale și nu știu cum. Vasile Chiș, un fermier din Șoimuș, spunea câtorva târgari că el donează vacile ministerului (Agriculturii – n.r.), să le îngrijească. “Eu plec în străinătate, să câștig bani să-mi plătesc datoriile pe care le-am făcut pentru a cumpăra nutreț. Eu vreau să le donez acelor responsabili mincinoși, pentru neplata subvențiilor”, zicea amărât omul cu două vaci de vânzare.
Crescătorii de animale traversează anul acesta poate cea mai neagră perioadă de când fac agricultură. Seceta din 2015 i-a băgat pe mulți în faliment, iar lipsa subvențiilor le-a dat planurile cu totul peste cap. Mulți dintre ei au fost nevoiți să se împrumute la bancă sau chiar să vândă din efectiv pentru a salva ferma.
Termenul oficial la care APIA va începe plățile subvențiilor la animale este 25 mai. Asta după ce au mai fost stabilite vreo trei termene anterioare.
Aurel Cherecheș, un fermieri din Jibou cu peste 80 de capete de bovine, spunea cu o ironie în care se simțea tristețe: “Eu nu cred că se vor ține de cuvânt. E o nebunie în tot ce se întâmplă cu crescătorii de animale, o batjocură fără precedent. Avem semnale că data de 25 mai ar putea fi devansată. Pe lângă că laptele ni-l plătesc cu 60 de bani litrul, trebuie să suportăm și incompetența mai marilor din minister și APIA”.
Mircea Pop, președintele Asociației Crescătorilor de bovine din Sălaj, spune că nu s-a mai întâmplat în nici un an să fie asemenea întârzieri. “Crescătorii de animale sunt disperați, încearcă să le vândă pe capete, dar n-au la cine. Dacă nu se iau măsuri de redresare a acestui sector, mâine-poimâine ne va fi dor să vedem o vacă”. stop_coloana

Cultivatorii vând pământ să scape de datorii
Nici fermierii din sectorul vegetal nu o duc mai bine. Pe lângă că încasează una dintre cele mai mici subvenții din Europa, la unii dintre ei nici acum nu le-au ajuns banii în buzunare. Agricultorii noștri sunt necăjiți și îngropați în datorii.
“Mi-am vândut din pământ ca să-mi plătesc ratele la bănci pentru utilajele agricole”, ne-a mărturisit un fermier din Călacea, care de rușine n-ea rugat să nu-i amintim numele.
Alți fermieri sălăjeni din zona Șimleului ne-au informat că au pățit-o cu firmele de inputuri agricole. În contractele semnate și-au luat angajamente că vor plăti sumele pentru ce au cumpărat la începutul lunii martie. Fermierii s-au bazat pe un calendar de plată a subvențiilor, crezând că va fi ca anii trecuți, când subvenția pe suprafață era plătită de APIA până la sfârșitul lunii februarie. Pe lângă necazul mare că nu au reușit să-și achite datoriile către firmele de inputuri, o parte din aceste firme le-au pus penalități pe întreaga sumă, chiar și pe avansul plătit, nu doar pe restul de plată pe care-l aveau de achitat. Mulți fermieri nu sunt atenți la clauzele din contract. Agricultorii se tem că ar avea de suferit dacă spun drama prin care trec. Au cerut să nu le dezvăluim numele pentru a-i proteja. Le respectăm acest drept. Suntem convinși că mulți agricultori din Sălaj și din România se identifică cu astfel de situații.
Poate lucrurile ar fi stat cu totul altfel cu plata subvențiilor, dacă ministrul Agriculturii ar fi numit la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încă de anul trecut, așa cum intenționa, o mână de fier, un bun tehnician. Dar pilele și nepotismul au îngrădit rezolvarea aceastei probleme spinoase și delicate, care menține o stare de tensiune între truditorii gliei de pe plaiul mioritic.