Toate cele patru partide importante pentru politica salajeana – PSD, PNL, PDL si UDMR –
si-au lasat pe dinafara oameni care inca sunt consilieri locali si judeteni.
Alegerile locale din 10 iunie produce surprize pe listele de candidaturi depuse de principalele partide politice salajene. Atat in Consiliul Judetean Salaj, cat si in Consiliul Local al municipiului Zalau, doar patru partide sunt reprezentate, in urma alegerile din 2008. Este vorba despre PSD, PNL, UDMR si PDL. In 2008, dupa alegerile locale, la nivel de judet s-a creat o alianta locala intre PSD, PNL si UDMR care a functionat pana in prezent, indiferent de culorile pe care le-a avut guvernarea. In 2008, cele mai multe mandate le-a obtinut PSD – 10 consilieri, apoi a urmat UDMR cu noua mandate, PNL cu sase mandate si PDL – tot sase consilieri. Presedintia Consiliului Judetean a fost adjudecata de pesedistul Tiberiu Marc. In urma negocierilor, cele doua posturi de vicepresedinti au fost date penelistilor – pentru Cristian Ionescu si udemeristilor – pentru Tiberiu Csoka. Pentru alegerile din acest an, cele patru partide au renuntat la o parte dintre actualii consilieri judeteni, oameni care nu se mai regasesc pe listele de candidatura, fie ca sunt locuri eligibile, fie ca sunt neeligibile. Cele mai multe modificari le are lista de candidati a USL – lista comuna intre PSD si PNL. Pesedistii nu au mai apelat la sprijinul actualilor consilieri judeteni Nicolita Matyas, Alexandru Serban si Sorin Suciu. Nicolita Matyas a declarat pentru Graiul Salajului ca a fost optiunea sa de a nu mai candida, pentru ca vrea sa se ocupe mai mult de familie. „Ieri (n.r. luni) mi s-a nascut nepotelul si va trebui sa fac mai multe drumuri in Franta, unde locuieste fiul meu. Nora mea are doar trei luni de concediu de maternitate, asa ca probabil voi sta mai mult in Franta”, spune Matyas. Alexandru Serban, unul dintre liderii PSD, spune ca nu a mai dorit sa candideze pentru ca i-au fost de ajuns doua mandate de consilier judetean. „Doua mandate sunt suficiente, ca la presedinte”, precizeaza Serban. Insa, Alexandru Serban a fost obligat sa faca un pas in spate din primele randuri ale partidului in urma unui accident de masina pe care l-a provocat la sfarsitul anului trecut.
Desi ocupa in prezent functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, Cristian Ionescu nu se regaseste pe lista de candidati ai USL pentru alegerile din 10 iunie. Practic, Cristian Ionescu este scos pe tusa de proprii colegi, proces de marginalizare care a inceput inca de la alegerile interne din iunie 2010. Atunci s-a incercat scoaterea din prim-planul politic al lui Cristian Ionescu, insa acesta a reusit sa intre in Biroul Permanent Judetean, ca membru. De data aceasta, tocmai printr-un vot al Biroului Permanent Judetean, Cristian Ionescu nu a mai ajuns pe lista de candidati ai formatiunii din care face parte. „Mi-am dorit sa candidez, dar nu s-a putut. A fost un vot in birou si nu m-au vrut pe lista”, a declarat pentru Graiul vicepresedintele Consiliului Judetean. Ionescu nu se considera tras pe linie moarta de partid si spune ca, dupa terminarea mandatului la Consiliul Judetean se va intoarce pe functia de inspector la Directia Sanitara Veterinara, de unde s-a autosuspendat cand a acceptat postul de vicepresedinte. Pentru a putea sa reintre in sistem, ca functionar public, Ionescu va trebui sa renunte si la functia politica de membru in Biroul Permanent Judetean a PNL. „Va fi o perioada tranzitorie pentru mine. Partidul nu a fost infiintat odata cu mine si nu se va sfarsi odata cu mine. Raman membru si nu am renuntat nici la ideea de a candida la conducerea filialei, la urmatoarele alegeri”, spune Cristian Ionescu. Iar alegerile urmatoare pentru conducerea PNL Salaj ar trebui sa aiba loc peste doi ani.
Nu este singurul lider liberal care nu se mai regaseste pe lista de candidati la Consiliul Judetean. Lipsa de pe liste a lui Dorel Oros este la fel de surprinzatoare ca cea a lui Cristian Ionescu, mai ales ca in urma cu patru ani Oros era candidatul liberal pentru sefia Consiliului Judetean. Dorel Oros spune ca a fost optiunea sa, pentru ca este implicat in prea multe activitati si vrea sa se orienteze astfel incat sa isi poate face treaba cat mai bine. Iar aici, Dorel Oros mentioneaza activitatea sa in Comisia de Agricultura a PNL la nivel national, unde coordoneaza subcomisia de silvicultura. Un alt simleuan liberal care s-a retras, tot din motive personale, este Ioan Simonca – cel care a fost candidatul PNL pentru primaria din Simleu Silvaniei in 2008.
Si pe lista de candidati ai UDMR s-au produs unele modificari. Balint Gheiza nu si-a mai depus candidatura pentru a fi validat de Consiliul Reprezentantilor. La fel, dispare de pe lista si cel mai tanar consilier judetean – Katona Csaba, care, se pare, nu si-a mai dorit un mandat in cel mai important consiliu din judet. O alta mutare are loc in dreptul consilierului judetean Fodor Stefan, care dispare de pe lista de candidati judeteni, insa il regasim pe lista de consilieri municipali, pe pozitia a cincea – in configuratia actuala fiind loc neeligibil.
Schimbarile produse de PDL in lista de consilieri judeteni nu sunt majore. PDL nu-l mai are pe Ioan Abrudan pe lista, pentru ca este candidatul de primar pentru municipiul Zalau. Un alt nume care dispare din oferta PDL este cel al lui Ioan Mocanu, cel care a demisionat la sfarsitul lunii din consiliu si din PDL, pentru a se inscrie pe cont propriu in cursa pentru primaria orasului Simleu Silvaniei.
Nu-i mai votam pentru Consiliul Local Zalau
In 2008, liberalii obtineau la Zalau cel mai mare numar de consilieri din istoria postdecembrista a administratiei locale – noua mandate. Celelalte partide care au acces in Consiliul Local Zalau au obtinut cate patru mandate – PSD, PDL si UDMR. Pentru ca s-au facut negocieri la nivel judetean intre PSD, PNL si UDMR, posturile de viceprimari au fost imtartite frateste intre PSD – pentru Daniela Cota si UDMR – pentru Sojka Attila. Surpriza cea mai mare oferita de scrutinul din acest an de la locale vine din partea UDMR-ului, care il retrage pe viceprimarul Sojka Attila. Nu-l mai regasim nici ca si candidat pentru postul de primar si nici pe lista de consilieri locali. Spre deosebire de liberalii care l-au scos definitiv din liste pe Cristian Ionescu, maghiarii salajeni il pastreaza totusi pe viceprimarul Sojka Attila, pe care il regasim pe lista de consilieri judeteni, pe pozitia a opta – loc eligibil. Cele mai multe schimbari le regasim tot pe listele depuse de USL. Din tabara liberala dispar numele unor consilieri locali precum Liana Manaila, Andrei Milas si Aurel Trifan.Tot la liberali nu-l mai regasim pe lista pe consilierul local Calin Bagarean, insa acesta este trecut pe lista de consilieri judeteni – insa pe pozitia 37, loc absolut neeligibil. Pesedistii renunta la doi consilieri din patru – Sorin Chisbora si Simona Trif-Dan. Nici pedelistii nu merg pe mana acelorasi consilieri locali – dispare de pe liste Emilian Brusta”, atat la municipiu, cat si la Consiliul Judetean.