Salajul ramane cu patru formatiuni politice care conteaza pe scena locala: USL, PDL, UDMR si PP-DD. Ultimele doua scrutinuri electorale – alegerile locale si cele parlamentare – au produs cateva schimbari in raporturile de putere de la nivel judetean, cimentand preponderenta USL in optiunile electoratului. Insa, surprinzator fata de trendul national, nici PDL-ul nu a iesit prost, ca numar de voturi fiind in crestere fata de acum patru ani. Evolutia UDMR in Salaj depinde, in alegeri, de numarul de alegatori care ies la vot, pentru ca se bazeaza pe aproximativ acelasi numar de voturi. Si, ca la oricare alegeri, in optiunile electoratului apare „surpriza” politica – un partid care reuseste sa atraga nemultumirile create de celelalte formatiuni, in acest caz PP-DD-ul.
Liberalii – vioara a doua in USL
In urma cu patru ani, liberalii erau un partid al elitelor, asa cum il descria presedintele de atunci Calin Popescu Tariceanu. Insa, in ultimii patru ani liberalii salajeni au incercat sa se deschida spre masele de electori, contaminand doctrina liberala cu promisiuni populare. Cu toate acestea, ramane un partid mic. Alianta cu PSD i-a ajutat sa obtina majoritatea voturilor in Salaj, insa ca functii de importanta judeteana liberalii merg in pierdere. Pentru ca cei de la PSD Salaj ii vad tot ca partid cu numar mic de voturi obtinute, desi cifrele inregistrate ii contrazic. La alegerile parlamentare din 9 decembrie, USL-ul a obtinut in judet putin peste 33.000 de voturi. O treime dintre acestea au fost obtinute in municipiul Zalau, unde primarul Radu Capilnasiu a fost din nou masina de vot a aliantei. In schimb, PSD-ul are cei mai multi primari din judet si se pare ca in calculele politice inseamna mai mult.
Primarii PSD au reusit sa se mobilizeze, in ciuda unor disensiuni interne, cum a fost razmerita primarilor de pe Valea Somesului impotriva candidaturii deputatului Iuliu Nosa. Insa disciplina de partid a primat si, dupa ce s-a stabilit in partid ca Nosa ramane candidatul USL, primarii de aici si-au mobilizat alegatorii pentru partid, daca nu pentru om. In schimb, pe colegiul Simleu Silvaniei nu s-a intamplat la fel. Pesedistii au avut cel mai mare numar de primari aici, in raport cu aliatii liberali. Cad liberalii si-au impus candidat propriu pe colegiu, cu sprijin de la conducerea centrala, impotriva vointei primarilor PSD, cei din urma au boicotat alegerile. Acest lucru l-a reclamat dupa alegeri chiar candidatul liberal, Dorel Oros, care a cerut explicatii publice presedintelui PSD Salaj, Tiberiu Marc. Explicatii care n-au venit. „Am obtinut o serie de discutii pe aceasta tema, ceea ce e un lucru bun”, spune Dorel Oros pentru Graiul Salajului. Insa ramane „tradarea” organizatiilor PSD din colegiu, care au preferat sa sustina un alt candidat decat pe cel al USL.
Influenta primarilor e majora in alegerile parlamentare, iar rezultatele obtinute in unele comune cu primari uselisti sunt cea mai elocventa dovada. Dar au fost si cazuri in care primarii au fost „slabi” politic.La Banisor, primarul PSD a adus aliantei doar 36,71 la suta din voturi, principalul contracandidat – cel de la PDL, reusind sa obtina 46,40 la suta din voturi. Aceeasi situatie s-a prezentat si in comuna Halmasd, unde este primar PSD – USL a obtinut 32,07 la suta din voturi, in vreme ce PP-DD a luat 34,41 la suta, iar pedelistii – 27,53 la suta. La Marca, primarul pesedist a adus partidului 24,12 la suta din voturi, in vreme ce pedelistii au luat 36,96 de procente, iar PP-DD 21,78 de procente. Insa nu doar primari PSD au fost „lenesi”. La Zalha, primarul liberal a adus aliantei 24,57 la suta din voturi, cele mai multe mergand la PP-DD, in procent de 63,84 la suta. Aici influenta majora a avut-o candidatul PP-DD Dumitru Rus, fost liberal, care este din comuna.
Referitor la performantele negative ale propriilor primari, pesedistii nu se grabesc sa traga pe cineva la raspundere. „Urmeaza alegeri in organizatiile locale si se va analiza, cu siguranta, activitatea tuturor”, spune deputatul Iuliu Nosa, care a fost sustinut de colegii sai pana la urma.
PDL nu sta pe roze
Daca la parlamentare PDL-ul a incercat o schimbare de look, folosind alte culori si schimband trandafirii cu o inima care „ardea” pentru electorat, de data aceasta cosmetizarea politica n-a prins. Unii membri de partid cred ca s-ar fi obtinut voturi mai multe daca s-ar fi mers pe culoarea traditionala, portocalie, si sub sigla PDL, nu ARD. Insa impotriva valului pro-USL din Salaj, PDL-ul din judetul nostru nu a obtinut un rezultat dezastruos, comparativ cu alte judete din tara. Si-au pastrat deputatul de Simleu, iar la Senat, Dumitru Blaga, ca nou-venit in politica judeteana, a obtinut un rezultat surprinzator pe colegiul Simleu – Cehu. Totusi, PDL-ul a fost mai degraba faultat din interior, primarii pedelisti fiind nemotivati sa aduca voturi la partid. La Cizer, PDL-ul a obtinut 32,59 la suta, La Hida doar 9,90 de procente, La Lozna – 4,51 la suta, La Maeriste – 36,79 la suta, la Romanasi – 23,13 la suta, la Sag – 36,55 la suta, iar la Treznea, doar 38,65 la suta. Toate aceste comune au primari PDL, iar scorurile obtinute de ei sunt sub orice asteptari.
Nemultumitii, atrasi de oferta PP-DD
Scorul obtinut de PP-DD la alegerile parlamentare este unul bun, avand in vedere ca este vorba despre un partid nou. Rezultatele sunt cauzate de mai multi factori. La fiecare scrutin electoral exista un procent de alegatori care nu se regasesc in oferta partidelor consacrate si atunci se reorienteaza spre o platforma politica noua. La alegerile europarlamentare din 2009, nemultumitii au dat voturi PRM-ului, care a obtinut reprezentare in Parlamentul European. La fel si la alegerile locale si parlamentare de anul trecut nemultumirile electoratului s-au concretizat prin voturi PP-DD. Pe de alta parte, pepededistii salajeni au avut o oferta buna, oameni care nu si-au gasit locul pe listele altor partide si care au adus voturi. Iar aici ii avem pe Gheorghe Stanciu, Ioan Mocanu si Onorica Abrudanu – proveniti din PDL. Dumitru Rus plecat de la liberali si Gavril Biris de la PSD – oameni cu notorietate si care au rupt din voturile partidelor din care au plecat. Chiar daca nu au reusit sa obtina un mandat de parlamentar pe Salaj, cei de la PP-DD au reusit sa obtina un procent suficient pentru a ramane pe scena politica salajeana.