Tinerii din Salaj sunt angrenati, pe parcursul acestei saptamani, de reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj intr-un proiect de prevenire a accidentelor rutiere in randul adolescentilor care se urca la volan dupa ce au consumat alcool, campanie ce se deruleaza sub sloganul „Ai grija de prietenii tai si asigura-te ca au si ei grija de tine!”. Potrivit informatiilor puse la dispozitie de purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Domuta, politistii de proximitate vor fi prezenti, timp de patru zile, in liceele din intreg judetul, unde vor distribui fleyere cu mesaje pentru tineri si vor purta discutii deschise cu acestia despre consecintele conducerii unui autoturism dupa ce au consumat bauturi alcoolice. Nici parintii tinerilor nu sunt neglijati in cadrul acestei campanii, acestia vor primi informatii despre modalitatile de abordare a propriilor copii in privinta consumului de alcool de catre adolescenti si a dramelor produse de accidentele rutiere. Campania va lua sfarsit joi, cand va fi organizat un mars pe traseul Sala Sporturilor – Casa de Cultura a Sindicatelor, actiune la care sunt asteptati sa participe toti tinerii carora le pasa de acest fenomen. Pentru ca acest mars sa aiba efect in randul participantilor si al spectatorilor, in zona centrala a municipiului, Politia organizeaza o simulare a unui accident rutier cu victime din randul tinerilor.
Accidentul din Dumbrava a ucis trei tineri
In dimineata zilei de 13 martie, trei tineri au murit pe loc – Dan Dida de 21 de ani, Bogdan Petric de 20 de ani si Alin Manoila de 22 de ani -, iar alti doi tineri – Cristi Cigher si Ionut Breban de 18, respectiv 19 ani – au stat saptamani intregi in coma la Spitalul de Urgenta din Cluj, dupa ce masina in care se aflau a intrat sub un TIR parcat regulamentar pe partea dreapta, in afara partii carosabile. Cauzele accidentului din Dumbrava au fost, in primul rand, consumul de alcool, teribilismul si viteza neadaptata la conditiile de drum acoperit cu polei. Autopsia a scos la iveala faptul ca starea soferului Alin Manoila, in momentul producerii accidentului, era una foarte apropiata de starea comatoasa din cauza alcoolului, mai exact, medicii legisti au stabilit ca avea o concentratie de alcool pur in sange de doi la mie.
Tragedia de pe E81, intre Badon si Borla
Al doilea accident grav din acest an pe care l-am relatat in paginile Graiul Salajului a fost cel produs pe E81 in data de 11 ianuarie, intre Badon si Borla, soldat cu moartea, dupa cinci zile de la producerea accidentului, a tanarului Gorgan Adrian, de numai 25 de ani. In acest caz, soferul, desi nu consumase bauturi alcoolice , nu a adaptat viteza la conditiile de drum si, intr-o curba deosebit de periculoasa la dreapta, a pierdut controlul directiei, a iesit de pe sosea, s-a dat rostogolit cu masina de cateva ori si a aterizat in camp. Prietenul sau a fost gasit de medici la cativa metri de autoturism, iar leziunile grave produse in urma accidentului i-au provocat moartea.
O copila de 14 ani a murit la Rus
Primul accident grav din Salaj, produs de un adolescent beat, a avut loc in 8 ianuarie, la Rus. Atunci, un grup de tineri se intorcea pe jos de la discoteca din localitate si se indreptau spre |imisna cand, un tanar de 20 de ani ce se urcase baut la volan si care nu isi curatase gheata de pe parbrizul masinii, a lovit in plin grupul. Impactul a fost nimicitor: o copila de numai 14 ani a murit pe loc, iar o prietena de-a ei de 18 ani a suferit leziuni grave. Abia dupa doua luni de la producerea accidentului tanara de 18 ani s-a intors la scoala, insa a ramas cu sechele pentru tot restul vietii.
Statistici alarmante publicate de OMS
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat un raport cu ocazia Saptamanii Sigurantei Rutiere, prin al carui concluzii se trage un semnal de alarma: in fiecare ora, 40 de tineri mor in accidente rutiere.OMS arata ca, la nivel mondial, 1,2 milioane de oameni mor anual in accidente de circulatie, iar alte 50 de milioane de oameni sunt raniti in urma accidentelor rutiere. In cazul accidentelor provocate de tineri, raportul OMS arata ca acestea se produc pe fondul lipsei de experienta a soferilor si a stilului de viata inclinat spre risc al adolescentilor. Acelasi raport arata ca indiferent de cantitatea de alcool consumata inainte de conducerea unui autovehicul, abilitatea de a conduce un autovehicul in siguranta este redusa considerabil, deoarece alcoolul distorsioneaza vederea, judecata corecta si timpii de reactie.