Purtatorii de cuvant ai 38 de Inspectorate de Politie Judetene, printre care si cel din Salaj, cer conducerii Ministerului de Interne sa „cenzureze” sistemul informatic al Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta „ISU” din toata tara, care permite anuntarea prin SMS a jurnalistilor acreditati despre misiunile la care intervin echipajele de pompieri. Comunicatorii Politiei sustin ca ziaristii ajung inainte politistilor la diverse evenimente. Se plang ca jurnalistii „afecteaza imaginea Politiei Romane prin faptul ca, imediat dupa anuntarea jurnalistilor de catre ISU, acestia deja solicita informatii suplimentare Politiei, care nu le detine pana la ajungerea si cercetarea la fata locului”. „Acest lucru conduce la ideea lipsei de interventie rapida a politiei, a neprofesionalismului si mai grav se reproseaza politistilor lipsa de transparenta prin faptul ca ei nu anunta despre producerea acestor evenimente asa cum o fac cei de la ISU. In cazul accidentelor rutiere, reprezentantii politiei sunt surprinsi de mediatizarea unor astfel de evenimente, (…) astfel ca purtatorii de cuvant sunt sunati si le sunt solicitate interventii TV, pentru a da primele date cu privire la incident, si pusi in situatia in care apar nepregatiti sau neinformati”, reiese din comunicarile purtatorilor de cuvant catre IGPR. Alte argumente aduse de acestia sunt ca jurnalistii „distrug probe ori sperie martori si victime”. „In foarte multe situatii, reprezentantii mass-media ajung la fata locului inaintea echipei de cercetare si patrund in campul infractional, deteriorand urme si probe”, este una din concluziile chestionarului la care au raspuns purtatorii de cuvant ai inspectoratelor judetene, potrivit evz.ro.

ISU Salaj nu renunta la sistemul informatic
In judetul Salaj, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu ne mai informeaza cu privire la interventia pompierilor in cazul unor accidente rutiere, din cauza unor discutii avute cu reprezentantii Politiei, care se plangeau ca jurnalistii ajung inaintea lor la fata locului. Totusi, seful ISU, colonelul Adrian Chichisan, spune ca „pana MAI nu va emite un ordin, nu vom opri acest sistemului informatic, care din punctul nostru de vedere este unul eficient”. De cealalta parte, seful IPJ, comisarul Ghiurca Iosif, sustine ca nu este deranjat de prezenta jurnalistilor la locul accidentelor „atata timp cat nu afecteaza cercetarea”. „Aceasta problema s-a mai dezbatut. Ideea era ca sistemul ISU de informare prin SMS facea ca ziaristii sa ajunga la fata locului mai repede decat o echipa de cercetare. Nu afecteaza ziaristul imaginea Politiei, dar pana ajunge echipa de cercetare poate intra in campul infractional si nu se mai pot preleva probe”, argumenteaza seful Politiei Salaj. Intrebat de ce totusi sunt cazuri in care jurnalistii din Salaj ajung la locul accidentelor rutiere inaintea politistilor, chiar si fara informarile ISU, Ghiurca spune ca „probabil sunt relatii intre anumiti lucratori si ziaristi”.

Politistii nu au bani de SMS-uri
In 2010, fostul prefect Alexandru Vegh a convocat o intalnire cu jurnalistii din Salaj si reprezentantii Ministerului de Interne. Scopul intalnirii a fost imbunatatirea comunicarii intre institutiile publice si presa pentru o mai buna informare a publicului larg. Si atunci, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta s-a ales cu laude datorita operativitatii. Modul de informare al ISU Salaj a fost apreciat de presa salajeana, find singura institutie care anunta in timp util evenimentele. In schimb, purtatorului de cuvant al Politiei i-a fost pretins un alt mod de abordare a comunicarii cu presa. Reprezentantul IPJ si-a argumentat insa lipsa operativitatii prin faptul ca transmiterea informatiilor catre presa este costisitoare. Desi jurnalistii s-au aratat dispusi sa plateasca SMS-urile primite de la politie, comunicarea intre cele doua parti a ramas deficitara. Si chiar daca nu ajungem inaintea politistilor la accidente si nu le afectam imaginea, comunicarea se realizeaza dupa principiul „de unde sa stiu eu?”, „e ora 13 si toti sunt plecati ca avem sport” sau „sunt la Luminatie, nu pot vorbi”.