Potrivit noii Legi a Statutului poliţistului, portul armei şi riscurile deosebite nu-i mai oferă omului legii un statut special.
Legea de modificare a Statutului poliţistului a fost promulgată luni, după ce Curtea Constituţională a respins joi sesizarea celor 111 deputaţi PSD şi PNL privind neconstituţionalitatea Legii de modificare, şi va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.
Prin modificările aduse la Statutul poliţistului, rămane la dispoziţia primului ministru să ia orice măsură privind Ministerul Administraţiei şi Internelor. După noua variantă a Legii, poliţiştii nu vor mai avea statutul de funcţionari publici speciali ca in prezent şi vor putea fi disponibilizaţi printr-un singur ordin al ministrului, a spus liderul PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa. Statutul special este conferit de indatoririle, riscurile deosebite şi de portul de armă. Astfel, poliţiştii sălăjeni devin simpli funcţionari publici cu pistoale.
Calificative ca la şcoală
De la 1 ianuarie 2012, activitatea şi conduita celor peste 500 de poliţişti sălăjeni va fi analizată o dată pe an, concluziile urmand a fi trecute in evaluarea anuală de serviciu cu acordarea unuia din calificativele: nesatisfăcător, satisfăcător, bine sau foarte bine. Calificativul este considerat anual, dacă pe durata intregului an, activitatea desfăşurată de poliţist depăşeşte cumulat şase luni. Pentru oamenii legii care nu intrunesc această condiţie, metodologia privind evaluarea poliţistului va fi stabilită printr-un ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.
Tot de la inceputul anului viitor, reconversia profesională a poliţiştilor al căror raport de serviciu incetează in urma reorganizării unităţii sau a reducerilor de personal să se facă in următoarele şase luni de la adoptarea măsurii. Procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului vor fi stabilite prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.