19 familii afectate de alunecările de teren din Ortelec aşteaptă de doi ani bani de la Ministerul Dezvoltării pentru a-şi reface casele.
Senatorul PSD Gheorghe Pop i-a adus aminte ieri primului ministru Emil Boc de o problemă mai veche şi incă nerezolvată: cazul celor 19 familii afectate de alunecările de teren din Dealul Ortelecului situat in Municipiul Zalău. Proprietarii celor 19 gos-podării reclamă in continuare că excavaţiile făcute la baza versantului, in cariera de argilă Tunari, de către Statul Roman şi SC Cemacon Zalău, sunt factorul declanşator al alunecărilor de teren şi işi susţin afirmaţiile prin cele zece expertize făcute de-a lungul anilor 2000 – 2010 de o serie de specialişti in domeniu. „Mai mult, din 1991 pană in 2005, SC Cemacon Zalău ar fi făcut excavaţiile mai sus amintite fără aviz nici din partea Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Cluj şi nici din partea Agenţiei de Mediu. In anul 2007, in urma unei analize intreprinse de o comisie de specialitate, s-a hotărat strămutarea celor 19 familii afectate de alunecări. Cu toate că specialiştii arătau că sursa problemei ar fi excavaţiile din cariera de argilă Tunari, autorităţile locale ar fi intocmit dosarul din 2008 pe calamităţi naturale”, se arată in documentul depus de către parlamentar la secretariatul Senatului. Incepand cu anul 2009, atat Prefectura, cat şi senatorul Pop au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale alocarea a 2,5 milioane lei pentru ridicarea locuinţelor, insă de doi ani guvernanţii nu au dat niciun semn că ar dori să ajute financiar cele 19 familii afectate de alunecările de teren. „Avand in vedere că situaţia celor 19 gospodării afectate de alunecările de teren este incă nerezolvată, mă văd nevoit să va adresez dumneavoastră, domnule prim ministru Emil Boc, aceleaşi intrebări: ce posibi-litate există să se aloce fonduri pentru construirea caselor şi refacerea mediului inconjurător distrus de exploatare?”, a conchis Gheorghe Pop.
Ii este frică să doarmă in casă
Proprietarii celor 19 gospodării afectate de alune-cările de teren provocate de excavările de la cariera de argilă Tunari, din Zalău, aşteaptă, dar fără prea multă nădejde, construirea locuin-ţelor promise in Grădina Onului. Dacă unele case au tencuiala crăpată, altele stau să cadă, fiind de nelocuit.
L-am surprins ieri pe proprietarul celei mai afectate gospodării de pe versantul carierei de argilă in timp ce mai carpea la casa care stă să cadă. Tencuiala se desprinde de pe toţi pereţii casei, atat din exterior cat şi din interior. Pereţii s-au curbat pe alocuri, iar proprietarul are de gand să mai intărească, după posibilităţi, structura de rezistenţă a casei. Deşi acum doi ani a recondiţionat una din camere, in prezent crăpă- turile de pană la doi centimetri brăzdează iar pereţii. Proprietarul se declară sătul de promisiuni, fiindcă acestă problemă nu a apărut de un an sau doi, locuitorii din zonă se confruntă cu astfel de alunecări incă din anii 90@. Chiar dacă locuieşte in această locuinţă doar pe timpul verii, proprietarul ne-a declarat că ii este frică să mai doarmă in casă.