Constructia celui de-al doilea tronson al soselei ocolitoare a Zalaului va putea demara in curand.
Prefectul Salajului, Vegh Alexandru, ne-a declarat ieri ca a fost informat telefonic ca Ministerul Apararii Nationale (MApN) a acceptat mutarea poligonului de la Aghires in locatia propusa de autoritati, pe terenul propus din comuna Crasna, in vecinatatea poligonului de acolo. Prefectul a mentionat ca urmeaza sa primeasca si un act oficial in acest sens si ca asteapta o comisie din partea MApN pentru intocmirea documentatiei. Primaria Crasna va incepe procedura de expropriere a terenului agreat de militari pe care va fi stramutat poligonul de la Aghires. Vegh spera ca terenul de la Crasna va putea fi eliberat pana la finele acestui an. Terenul pe care se afla acum poligonul de la Aghires va fi predat domeniului pu-blic al municipiului, putandu-se relua lucrarile la cel de-al doilea tronson al soselei de centura.
Promisiuni indeplinite
O delegatie a MApN, in frunte cu ministrul Gabriel Oprea, a facut o vizita la Zalau in luna martie. Oprea a fost de acord cu relocarea poligonului, cu conditia ca autoritatile locale si judetene sa ofere un alt teren in Salaj care sa corespunda acti-vitatilor armatei. Terenul trebuie sa aiba o suprafata de 30-35 de hectare, iar pe acea vreme acest lucru parea aproape imposibil. „Este o reusita in acest moment. Personal am mers pe teren pentru a gasi un amplasament adecvat. Esential in momentul de fata este ca terenul de la Crasna a fost agreat si ca MApN si-a dat acceptul pentru mutarea poligonului”, a precizat ieri prefectul.
De asemenea, Oprea promitea primarului Zalaului, Radu Capalnasiu, ca va ceda municipalitatii 20 de hectare din poligonul Aghires pentru constructia a 200 de apartamente ANL pentru tinerii din municipiu si pentru angajatii MApN. Zis si facut.
Centura de 25 de milioane de euro
Cel de-al doilea tronson al soselei ocolitoare a Zalaului se va intinde din Aghires pana pe Meses, unde se va intersecta cu drumul european E81 (Zalau – Cluj Napoca) si va costa mai mult de 16 milioane de euro. Primul tronson al centurii, de 10 kilometri, care porneste din zona valea Mitii si pana in Aghires, a fost dat deja in folosinta, insa traficul greu este deviat pe strada Crasnei, ajungand in centrul municipiului. Lucrarile efectuate pana acum au costat peste noua milioane de euro. Investitia este finantata in proportie de peste 50 la suta prin fonduri PHARE (5 milioane de euro), de Guvern (1, 66 milioane de euro), iar contributia din bugetul local al Zalaului a fost de aproximativ 2,45 milioane de euro.