Vicepresedintele PNL, Sorin Frunzaverde, a declarat in urma cu doua zile intr-o emisiune TV ca un proiect autentic de dreapta nu se poate realiza decat in jurul Partidului National Liberal. „In acest proiect de coagulare a dreptei in jurul PNL este inclus si PDL. N-am avut discutii cu Blaga, dar cred ca acolo sunt oameni de dreapta. Vasile Blaga e un om de dreapta. Sunt convins ca presedintele PNL, Crin Antonescu, si-ar da acordul”, a declarat Sorin Frunzaverde. Contradeclaratiile opozitiei nu au intarziat sa apara atat la nivel central, cat si judetean. Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, contesta categoric intentiile PNL de a se alia cu PDL, sau cu toate formatiunile de dreapta, spunand ca de fapt PNL isi urmareste doar interesul de a-si rasplati clientela politica si de a-si mentine candidatul USL la prezidentiale, pe Crin Antonescu.
Intentiile PNL de a „debarca” intr-o coalitie de drepta sunt evidente si au inceput sa transpara tot mai des, ultimul semn fiind chiar discutiile lui Frunzaverde cu colegii din interiorul PNL. Liberalul a vorbit in numele presedintelui PNL, Crin Antonescu, spunand ca si acesta ar fi de acord cu o astfel de alianta.
Bode face cu ou si cu otet PNL-ul „tradator”
Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, ne-a declarat ieri ca deocamdata PNL este captiv intr-o alianta socialista. Argumentul fundamental fiind acela al lipsei oricarei masuri de dreapta, de stimulare a mediului de afaceri in cadrul actului de guvernare. „Cred ca in acest moment, PNL se gandeste doar la privilegiile guvernarii, la cum sa-si rasplateasca clientela politica, la cum sa-l mentina pe Antonescu, candidatul USL la prezidentiale din 2014. Unificarea dreptei fiind, fara doar si poate, ultimul lucru la care se gandeste PNL”, spune Lucian Bode. Sorin Frunzaverde a facut parte din PDL pana in martie 2012, cand a decis sa plece in PNL, unde i s-a promis „marea cu sarea”. PDL-ul era in declin, oameni erau nemultumiti de actuala gu- vernare, iar Frunzaverde a trecut in tabara adversa, unde „ciolanul era mai mare”. Lucian Bode gaseste declaratia liberalului ca fiind parte a jocului de „aratatul pisicii” din interiorul USL, care intra in categoria disputelor publice fara nici o legatura cu agenda ceta- teanului, gen Sorina Rosca Stanescu versus Sebastian Ghita, sau gen Ilie Sarbu versus Ioan Ghise. „In opinia mea, Sorin Frunzaverde este ultimul liberal care are dreptul moral sa propuna PDL anumite lucruri. Frunzaverde este declan-satorul moral al unui lung sir de momente neplacute prin care a trecut PDL, din martie 2012, pana in prezent. Nu cred ca pedelistii pot trece cu vederea faptul ca un membru de partid care a fost de trei ori ministru, de doua ori presedinte de Consiliu Judetean cu sustinerea parti-dului, a gasit de cuviinta mai intai sa fure tot din casa, cum ar fi parlamentarii, primarii, iar apoi sa dea foc la casa. Azi acelasi om le propune celor din PDL sa locuiasca impreuna. Aceasta propunere a domnului Sorin Frunzaverde, mi se pare neserioasa, nesimtita si poate putin influentata de caldura de afara”, ne-a declarat ieri Bode. Democrat liberalul salajean nu vede o posibila alianta cu PNL in conditiile in care liberalii promoveaza politici socialiste. „Din cauza proiectului personal a lui Crin Antonescu de a candida la presedintia Romaniei, PNL ramane captiv intr-o alianta cu un partid de stanga, o alianta impotriva naturii. Din acest motiv, nu cred ca noi, PDL, am putea avea un dialog cu un PNL condus de Crin Antonescu”, ne-a transmis presedintele PDL Salaj.
Unificarea dreptei in viziunea PDL Salaj
In contextul in care a mai aparut un partid de dreapta, si anume Partidul Miscarea Populara, iar Partidul Forta Civica s-a aratat dintotdeauna deschis unei unificari a dreptei romanesti, si PDL crede intr-o alianta a formatiunilor politice de dreapta intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. „Ne dorim sa coagulam, in jurul PDL, toate fortele de pe dreapta scenei politice, pe un proiect castigator la alegerile prezidentiale din 2014, proiect care sa aduca beneficii cetateanului roman. Cel mai probabil, la alegerile pentru Parlamentul European fiecare va candida pe liste proprii, de altfel, personal consider ca aceste alegeri reprezinta momentul adevarului pentru toate formatiunile parlamentului din Romania. Din pacate, exista inca prea multe orgolii, iar proiectele mari, proiectele de tara, nu pot fi facute cu oameni cu interese marunte. PDL si PNL nu se vor uni niciodata. PDL isi doreste o alianta la guvernare dupa 2016, o alianta de dreapta. In continuare, in Romania majoritatea pro-blemelor sunt de stanga, in vreme ce majoritatea solutiilor sunt de dreapta. Dreapta unita poate sa se afirme ca o alternativa la un USL mincinos, neputincios, corupt, fara viziune si are sanse reale sa dea viitorul presedinte al Romaniei”, ne-a declarat Lucian Bode.
Istoricul face previzibil viitorul politic
Istoricul guvernarilor politice a dovedit, de-a lungul timpului, ca partidele sunt dispuse sa formeze coalitii, in functie de interesele politice si de accesul la guvernare. De exemplu, in 2004 PNL facea parte din Alianta Dreptate si Adevar, alaturi de PDL, iar dupa castigarea prezidentialelor de catre Traian Basescu, pe fondul disputelor politice, a parasit coalitia. Avand in vedere hegemonia PDL pe scena politica romaneasca in perioada urmatoare, penelistii s-au orientat spre pesedisti, formand o alianta in 2012. Alianta USL s-a nascut din dorinta celor doua partide, PSD si PNL, de a suprima forta politica a PDL. Tinand cont de faptul ca PSD are cel mai mare numar de membri, este greu de crezut ca nu isi va permite sa lanseze propriul candidat la prezidentialele din 2014. In conditiile in care PSD gaseste un candidat care sa ii faca fata lui Crin Antonescu, drumurile celor doua forte politice se pot desparti. PNL ar putea ramane, asadar, pe dinafara. In acest context, PNL ar fi inclinat spre o coalitie cu partidele de dreapta, care au doctrine apropiate de cea liberala. Daca PSD va fi la fel de puternic, PNL nu va putea fi exclus din aceasta dreapta unita. Fiecare partid a fost dispus la un moment dat sa se alieze cu alte structuri politice, fie ele de stanga sau de dreapta, pentru a accede la guvernare.
Cea mai privilegiata formatiune politica din Romania a fost UDMR. Dupa Revolutie, udemeristii au fost primiti in coalitii cu bratele deschise de catre partidele carora le-a lipsit „ceva” pentru o majoritate parlamentara comoda. In timpul guvernarii PSD de dupa Revolutie, maghiarii au fost reprezentanti in Parlament. De asemenea, pe perioada conducerii PDL, UDMR a intrat in corabia democrat liberalilor. In 2012, insa, udemeristii au ramas cu buza umflata. USL avea o majoritate care nu mai impunea inclu-derea UDMR. Dupa modelul consacrat, UDMR isi va indrepta atentia spre oricine ii va da posibilitatea sa acceada la guvernare, cu beneficiile de rigoare.