Comisiile din Camera Deputatilor s-au grabit marti sa avizeze initiativa legislativa privind înfiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), care a si fost aprobata ieri în plen.
rn
Chiar daca este un proiect foarte important, având în vedere ca fondul va fi format din cele mai importante companii ale statului, nu au existat dezbateri ample asupra lui. Mai mult, a fost votat rapid, înainte ca Eurostat sa trimita un aviz esential.
Initiativa legislativa a fost aprobata de Senat în luna aprilie, iar Camera Deputatilor l-a aprobat ieri in calitate de for decizional.
Fostul prim-ministru Victor Ponta a facut chiar in ziua votului din Camera Deputatilor afirmatii cu titlu de dezvaluiri, spunand ca prin aceasta lege "se va comite cel mai mare furt din averea statului român din istoria sa, peste 10 miliarde de euro".
"Scriu acest mesaj (…) ca un avertisment pentru toti deputatii care azi (ieri, la vot – n.r.) se vor lasa folositi de catre un grup infractional transnational si vor comite cu mana lor acest furt urias – sa nu poata niciodata sa spuna ca nu au stiut ce fac! Iar cand va veni momentul sa plateasca in fata legii si a alegatorilor sa nu aiba nicio scuza in afara lasitatii lor!.
"Prin infiintarea Fondului Suveran (o idee impusa lui Liviu Dragnea de catre un grup de afaceri din Israel – Rusia) tot ceea ce mai detine Statul Roman in companiile publice va trece in mod netransparent in maini private din afara tarii! Tot ceea ce au construit parintii nostri in anii 60-70-80 (si noi am modernizat si am facut profitabil in perioada 2012-2015) va trece in administrarea si apoi proprietatea unor straini care au interese divergente de ale Romaniei – in schimbul unor bani negri dati in Israel lui Dragnea si oamenilor lui si al unei protectii politice pentru acestia!", a scris Ponta pe Facebook
Ponta afirma ca actiunile Statului Român la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Salrom, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica, etc – în valoare de peste 10 miliarde de euro – sunt scoase de la Guvernul României si trecute într-un "fond administrat total netransparent si necontrolat timp de 6 ani de catre oamenii pusi de Dragnea", fond care "nu mai trebuie respecte legile in vigoare privind administrarea societatilor cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curtii de Conturi, poate vinde actiuni si active fara sa respecte Legea Privatizarii si nu va face listari la bursa care presupun transparenta".
""PNL si USR este incapabila sa inteleaga semnificatia acestei decizii (pierd timpul cu apararea lui Kovesi), UDMR nu au niciun interes, iar deputatii PSD – ALDE nu au curajul macar sa citeasca ceea ce voteaza", mai spune fostul prim-ministru.
rn
Voturile si argumentele
parlamentarilor salajeni
rn
Iuliu Nosa, deputat PSD si membru in Comisia buget finante din Camera Deputatilor, care a dat aviz favorabil, ne-a declarat ca a votat "pentru" acest proiect:
"Pentru ca in programul de guvernare aprobat in Parlament la investirea Guvernului PSD-ALDE infiintarea acestui Fond Suveran a fost aprobat. El (n.r. – Fondul Suveran) trebuia prevazut intr-o lege, lege care a fost adoptataa astazi (n. r. ieri, 6 iunie) in Parlament", a spus Nosa.
Senatorul PSD Pop Gheorghe, deputatul Liviu Balint, care activeaza in grupul parlamentar PSD, si deputatul UDMR Seres Denes au votat pentru legea prin care a fost infiintat Fondul Suveran de Investitii.
Deputatul salajean PNL Lucian Bode a votat impotriva infiintarii acestui Fond Suveran.
"Astazi (ieri – n.r.), majoritatea PSD – ALDE a votat în Parlament legea prin care este înfiintat Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, un tun de 9 miliarde pe care guvernarea actuala îl da economiei românesti. Nici Guvernul Grindeanu, nici Guvernul Tudose nu au avut curajul sa aprobe prin Guvern aceasta lege pentru ca nu si-au asumat responsabilitatea pentru aceasta masura din Programul de Guvernare, ea fiind extrem de nociva. Nici chiar doamna Dancila nu si-a asumat un proiect de lege adoptat de Guvern si au rezolvat problema prin initiativa parlamentara. Asta denota faptul ca le-a fost frica si de aceea au ales aceasta cale. Ei au creat acest fond privat a carei conducere este numita de catre Parlament, o struto-camila prin care este încalcata Constitutia si Legea 109 privind guvernanta corporativa (…) Aceasta lege reprezinta o noua lovitura marca PSD-ALDE care încununeaza opera acestei guvernari de a prabusi economic aceasta tara", a declarat ieri deputatul Lucian Bode.
Senatorul Cristian Lungu de la PMP a votat si el impotriva. Lungu spune ca proiectul are numeroase probleme. "Cea mai mare îngrijorarea e legata de numirea unor membrii de partid ai PSD in toate functiile de conducere", mai spune senatorul salajean.