In contextul in care in toamna guvernul USL urmeaza sa aduca cateva modificari Constitutiei, PNL Salaj a prezentat vineri pro-punerile partidului.
Deputatul Mirel Talos a explicat ca PNL vine cu solutii care sa rezolve convulsiile aparute in ultima vreme in Parlament. O prima modificare ar fi interzicerea migratiei politice prin incetarea mandatului si descurajarea migratiei politice prin organizarea de grupuri parlamentare. Dupa experinta 2000-2012, PNL doreste reasezarea Parlamentului ca principalul for de dezbatere si de decizie al natiunii prin intarirea controlului Parlamentului asupra Guvernului, limitarea exceptiilor de la principiul suprematiei Parlamentului si prin institutionalizarea opozitiei Parlamentare.
Liberalii mai vor de asemenea diminuarea mandatului presedintelui de la cinci ani la patru ani, iar alegerile prezidentiale sa nu mai fie organizate in acelasi timp cu cele parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European. Se doreste un presedinte-arbitru, ca urmare presedintele sa isi exercite functia cu neutralitate, iar dupa expirarea mandatului sa nu mai poata face parte din partide politice, sa nu mai candideze la alegeri sau sa ocupe functii publice. De asemenea, desemnarea primului-ministru va trebui sa respecte vointa electoratului, asa cum a fost exprimata in alegeri, iar numirea in functie a ministrilor de catre Presedinte sa reprezinte exclusiv un control al indeplinirii conditiilor de legalitate.
Referitor la modificarile privitoare la Curtea Constitutionala, PNL vrea ca aceasta sa fie mai putin politica prin largirea de la noua judecatori la doisprezece, mai profesionista prin detinerea titlului de doctor in drept de catre membri ei, mai tanara prin modificarea conditiei de vechime de la 18 la 15 ani, mai eficienta prin instituirea completelor specializate de trei judecatori si mai transpa-renta in procedurile de numire a persoanelor propuse in functia de judecator al Curtii Constitutionale, care vor trebui sa treaca prin audieri publice in comisiile juridice reunite ale Parlamentului. O alta prefe-rinta ar fi ca sediul Curtii Constitutionale sa fie in alt oras decat in capitala admi-nistrativa.
In viziunea PNL, revizuirea Constitutiei are drept scop principal intarirea protectiei drepturilor si libertatilor fundamentale. De exemplu, se doreste acelasi regim juridic pentru creantele impotriva statului si contributiile fiscale, dreptul la viata privata si secretul corespondetei, principiul non-discriminarii si egalitatea armelor intre acuzare si aparare.
Viziunea pesedistilor nu difera fundamental
Modificarile pe care Partidul Social Democrat doreste sa le aduca Constitutiei se aseamana destul de mult cu cele ale PNL, partenerul de alianta la guvernare.
Se doreste introducerea unui nou nivel administrativ compatibil cu cel european, si nume Regiunea, care va fi decisa prin referendum, de catre cetatenii Romaniei.
Referitor la combaterea traseismului politic se vrea introducerea unui model american, mai exact un grup de alegatori dintr-un colegiu, numar de alegatori definit prin lege, care poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid. In acest caz se orga-nizeaza un referendum local. Astfel, la vointa electoratului, parlamentarul care paraseste partidul in numele caruia a candidat isi poate pierde mandatul.
La procedura de investire a Guvernului, presedintele va fi obligat sa tina cont de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice, in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
Numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor se va face prin formalizarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei. Se va modifica procedura de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale pentru limitarea influentei factorului politic. In cele din urma, PSD doreste limitarea actiunii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv o singura angajare a raspunderii pe sesiune Parlamentara.
Modificarile ambelor partide din USL, PNL si PSD, sunt in mare masura convergente. Propunerile de modificare a Constitutiei a USL vor trece prima data printr-un set de negocieri, dupa care vor lua calea unei decizii finale.