Liderul PNL, Ludovic Orban, sustine ca mizeaza pe sprijin parlamentar din interiorul PSD

rn

PNL va depune miercuri, 20 iunie, motiunea de cenzura "Opriti Guvernul marioneta!", împotriva Cabinetului Dancila. Numai ca sansele ca motiunea sa fie adoptata sunt ca si inexistente, fiindca, matematic, opozitia ar avea 165 de voturi, din totalul de 233 necesare, chiar daca sunt sustinuti si de parlamentarii neafiliati înscrisi în partidul Pro România al lui Victor Ponta.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbata ca negociaza zilnic cu parlamentari care sprijina Guvernul si care sunt nemultumiti de activitatea PSD, pentru a-i convinge sa sprijine motiunea de cenzura.
"Exista nemultumiri mari în rândul PSD. Nu stim, în schimb, daca parlamentarii cu care am luat legatura, în cazul în care PSD – ca la ultima motiune de cenzura – o sa îi oblige sa stea în banci, sa nu se duca la vot, o sa aiba curajul sa se duca sa voteze. Negocierile continua, mai sunt probabil saptamâna viitoare, e o saptamâna în care vom finaliza textul motiunii de cenzura", a declarat saptamana trecuta Ludovic Orban.

rn

Val de parlamentari migratori
din opozitie spre PSD-ALDE

rn

Migratia din ultimul timp la PSD si ALDE a mai multor parlamentari din partidele de opozitie da insa peste cap calculele liderului PNL.
De la PMP au plecat la PSD deputatul Valeriu Steriu si senatorii Ion Ganea si Iustin Talpos, partidul pierzându-si grupul parlamentar la Senat.
si PNL a pierdut doi oameni, pe senatorul PNL Ion Popa, care a trecut la ALDE, si pe senatorul liberal Daniel Zamfir care a anuntat sâmbata ca paraseste PNL tot pentru ALDE.
Prin urmare, la motiunea de cenzura, la Camera Deputatilor, PNL-USR-PMP ar avea 108 voturi "pentru", maxim 118, în în cazul în care deputatii din partidul Pro România al lui Victor Ponta s-ar alatura motiunii.
La Senat, PNL – USR si alesii neafiliati ar strânge doar 47 de voturi "pentru".
Asadar, toti parlamentarii opozitiei ar avea doar 165 de voturi, iar pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata sunt necesare 233 de voturi.
De cealalta parte, PSD-ALDE se bucura de o majoritate confortabila pentru a da un vot de respingere la motiunea de cenzura.
La Camera Deputatilor, PSD-ALDE ar avea 165 de voturi, dar puterea poate aduna 188 daca li se alatura UDMR, iar cu tot cu minoritati ar ajunge la 205 de voturi "împotriva".
La Senat, PSD-ALDE beneficiaza de 79 de voturi, sau de 88 de voturi în cazul în care UDMR voteaza alaturi de ei.
În total, partidele puterii dispun de un total de 293 de voturi, mai mult decât suficiente pentru a respinge motiunea de cenzura a opozitiei.
În prezent, numarul total al parlamentarior este de 465.

rn

În textul motiunii "Opriti Guvernul marioneta!", PNL acuza partidul de guvernamânt ca a folosit Curtea Constitutionala a României (CCR) pentru "a amputa" atributiile presedintelui Klaus Iohannis. 

rn

"PSD, cu mâna CCR, a mutat astfel decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea ministrului Justitiei, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în functie de interese politice. Aceasta abordare contravine pozitiei Uniunii Europene care s-a pozitionat împotriva politizarii justitiei", se arata în documentul liberalilor.
PNL îi mai reproseaza prim-ministrului Viorica Dancila ca, de la investirea în functie, toate masurile luate de Guvern nu au facut decât sa "afunde economia tarii".
Anul trecut, pe 23 noiembrie, plenul reunit al Parlamentului a respins motiunea de cenzura "PSDragnea, în campanie muma, la putere ciuma", prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose.
Potrivit datelor oficiale, motiunea a fost votata "pentru" de 159 de alesi, respinsa de trei, iar 23 de parlamentari s-au abtinut. Pentru ca a demite Guvernul ar fi fost nevoie de minimum 233 de voturi pentru.

rn