Investițiile din ultimii ani în educație și infrastructură sporesc considerabil gradul de confort al localnicilor.
Cu o poziționare geografică ce-i asigură o farmec aparte, cu cea mai mare comunitate de slovaci din județ, tradiții și obiceiuri populare respectate și bine păstrate, comuna Plopiș este locul unde puritatea vieții de la țară se întâlnește cu confortul vieții de la oraș.
S-au făcut în comună numeroase investiții menite să îmbunătățească viața locuitorilor, iar multe altele sunt acum în desfășurare. Cu bani din bugetul local, bani guvernamentali sau fonduri europene, zeci de proiecte prind viață.
Pentru că banii investiți în învățământ și educație nu sunt niciodată risipiți,
administrația locală a pus la punct școlile și grădinițele din comună.
Școala de la Iaz, mistuită de un incendiu în 2015, a fost, practic, reconstruită. Unitatea de învățământ a fost complet reabilitată, dotată și modernizată, fiind amenajate inclusiv curtea școlii, aleile și trotuarele, printr-un proiect derulat prin PNDL, cu o valoare de 1.300.000 lei.
Grădinița de la Iaz, aflată în imediata vecinătate a școlii, a fost și ea reabilitată recent și împrejmuită, iar cei mici au la dispoziție, în curte, mobilier adecvat.
Pe de altă parte, administrația locală are în plan reabilitarea Grădiniței din Plopiș și transformarea acesteia în grădiniță cu program prelungit.
În prima parte a acestui an au fost modernizate și bazele sportive de la școlile din Iaz și Plopiș, o investiție de circa 150 de mii de lei, realizată din bugetul local.
Patru școli sunt în comună: trei școli gimnaziale, la Iaz, Plopiș și Făgetu, și o școală primară la Făgetu.
De menționat că elevii din comună cu rezultate deosebite la învățătură au fost recompensați an de an cu premii în bani.
Drumuri asfaltate, capelă și canalizare
Cu bani guvernamentali, prin PNDL, administrația locală pune la punct drumurile de interes local, care leagă între ele satele aparținătoare. Străzile și drumul comunal care se modernizează sunt situate în intravilanul comunei, în localitățile Iaz, Plopiș și, cu precădere, Făgetu, aici fiind cel mai mare număr de străzi laterale ce vor fi reabilitate. Practic, se va realiza și un drum de legătură între Plopiș și Făgetu, actualmente drum forestier, care-i va ajuta pe localnici să ajungă de la Făgetu în centrul de comună fără a mai fi nevoiți să ocolească prin drumul județean. În total, peste 30 de kilometri urmează să fie reabilitați. Valoarea investiției, demarată acum câteva luni, este de peste 26 de milioane de lei și urmează a fi terminată în aproximativ doi ani.
O casă pentru servicii funerare urmează să fie ridicată în centrul de comună, în zona Racoviță, cum îi spun localnicii. Proiectul administrației locale prevede construirea unei capele cu o sală pentru oficierea slujbei, spațiu depunere cu instalație frigorifică, spațiu depunere priveghi, grup sanitar, spațiu tehnic, birou și terasă acoperită. Costurile se ridică la aproape 7 sute de mii de lei.
Pentru apă și canalizare, administrația locală are depus, prin PNDL, un proiect care vizează localitatea Plopiș, iar pe viitor se va merge pe extinderea acestuia și în celelalte localități. Proiectul tehnic a fost deja finalizat, urmând a fi desemnat, în cursul acestui an, și executantul lucrării.
Centrul Comunitar de Servicii Integrate Medico-Sociale de la Iaz are grijă de vârstnicii din comună
Aproximativ 30 de vârstnici din comuna Plopiş beneficiază de asistenţă socială şi medicală specializată, îngrijire la domiciliu şi consiliere, la Centrul Comunitar de Servicii Integrate Medico-Sociale de la Iaz. Realizat printr-un proiect pilot, dezvoltat în trei județe din țară (Sălaj, Botoşani şi Tulcea), finanţat în cadrul unui grant elveţian, centrul este administrat și susținut financiar acum de primărie.
Ideea proiectului a pornit de la o necesitate, mărturisea primarul Nicolae Criste la inaugurarea centrului: populație îmbătrânită, tineri plecați, distanţa mare faţă de Şimleu Silvaniei, în jur de 25 de kilometri, unde este cel mai apropiat spital.
Cam 40 la sută din cetăţenii comunei sunt pensionari de vârstă sau de boală.
Centrul Comunitar de Servicii Integrate Medico-Sociale dispune de medic o dată pe săptămână dar are asistent medical în fiecare zi.
Serviciile medico-sociale se acordă atât în centru, cât şi la domiciliul beneficiarilor și includ livrarea hranei, efectuarea cumpărăturilor, activităţi de petrecere a timpului liber cu beneficiarii, consultaţii, investigaţii, tratamente medicale de îngrijire în conformitate cu nevoile beneficiarilor şi îngrijiri paleative la domiciliu.
Chiar dacă astfel de investiții nu sunt la fel de vizibile precum asfaltarea unui drum, de exemplu, ele sunt extrem de necesare, mai ales în mediul rural. „Sunt servicii sociale, nu se văd în teren, dar sunt investiţii de suflet şi comunităţile au nevoie de astfel de investiţii”, consideră primarul comunei Plopiș, Nicolae Criste.
Bravo domnule primar, tine-o tot asa !