Curtea de Conturi a descoperit o lista lunga de nereguli la unitatile de invatamant din Salaj, majoritatea legate de contractele de modernizare a scolilor.
Misiunile de audit si control ale Camerei de Conturi Salaj au scos la iveala o serie de nere-guli grave la mai multe unitati de invatamant din judetul nostru, nereguli care se traduc in prejudicii de zeci de mii de lei – plati facute fara ca in schimbul lor sa fie executate si lucrarile pentru care au fost prevazuti acesti bani. La Liceul Reformat Wesselenyi, la Scoala din Maeriste, la Grupul Scolar Liviu Rebreanu din Hida au fost decontate cheltuilei care nu pot fi justificate.
Inspectorii Camerei de Conturi Salaj au constatat in 2011 abateri la toate institutiile publice verificate, valoarea abaterilor fiind de aproape 36 de milioane de lei. Printre neregulile descoperite de Camera de Conturi se numara lucrari neefectuate si servicii neprestate dar platite, echipamente tehnologice decontate si neachizitionate si numeroase plati care nu au putut fi dovedite prin documente justificative. La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, Camera de Conturi a realizat un numar de 29 de actiuni de audit financiar si o actiune tematica de control, analizand performanta gestionarii banului public. Ziarul Graiul Salajului v-a prezentat in exclusivitate ilegalitatile comise de institutiile deconcentrate si primariile din judet. In cele ce urmeaza vom analiza misiunile de audit si control realizate de inspectorii Camerei de Conturi Salaj la unitatile de invatamant.
Prejudiciu de 13.000 de lei la Liceul „Wesselenyi”
In anul 2010, pentru obiectivul de investitii „Reparatii capitale la parterul cladirii Liceului Teologic Reformat Wesselenyi Zalau” institutia a platit lucrari care nu au fost executate. „La SC Uno Prima SRL au fost decontate lucrari neexecutate constand in pardoseli din parchet laminat si ferestre PVC. La SC Brothers Construct SRL au fost decontate cantitati mai mari de lucrari decat cele efectiv realizate, astfel: parchet stratificat 12 metri patrati, tavan casetat 12 metri patrati, placi rigips 80 de bucati si faianta 25 de metri patrati”, se arata in raport. Inspectorii Camerei de Conturi au estimat ca aceste nereguli au cauzat un prejudiciu de aproximativ 13.000 de lei.
Scoala din Maeriste a platit lucrari efectuate prost
La scoala Gimnaziala Maeriste, in anul 2010, s-au platit lucrari „de slaba calitate”, care au constat in zugraveli exterioare exfoliate si crapate sau trotuare deteriorate si macinate, potrivit raportului Camerei de Conturi. De asemenea, nu au fost respectate clauzele contractuale privind garantia de buna executie pentru lucrarile de investitii si au fost achitate materiale pentru terenul de sport, dar care au fost de negasit in timpul aditului Camerei. Nu in ultimul rand, s-a constatat plata unor drepturi peste normele legale pentru trei cadre didactice: salariu de merit, spor de dirigentie si spor de vechime. Valorea abaterilor descoperite la scoala din Maeriste este estimata la 10.000 de lei.
In Hida preturile sunt mai mari
Grupul scolar „Liviu Rebreanu” Hida a efectuat plati nelegale in cazul reabilitarii unei cladirii a scolii, pentru lucrari neefectuate, lucrari care contin materiale cu preturi mai mari decat cele din devizele oferta si „servicii de supraveghere a lucrarilor la obiectivul de investitii stabilite peste nivelul din oferta depusa de catre prestator”. Abaterile sunt estimate la peste 25.000 de lei. In cazul scolii Gimnaziale „Silvania” Simleu Silvaniei, Camera de Conturi a constatat ca „au fost decontate cheltuieli de deplasare, in valoare de 753 de lei, pentru transport la si de la locul de munca altor persoane care nu fac parte din categoria personalului didactic, respectiv casierului”. Cel mai mare prejudiciu, in valoarea de peste 300.000 de lei, a fost stabilit la scoala Gimnaziala cu clasele I-IV din Valcau de Sus. Institutia a platit drepturi salariale calculate eronat, dar si lucrari neefectuate in cazul extinderii si reabilitarii cladirii scolii sau lucrari care „contin materiale cu preturi mai mari decat preturile din facturile de achizitie”.