In flora spontană există plante cu principii active cunoscute ca avand efect sedativ şi de reducere a stresului.
Păducelul
Este o plantă utilă de la care se folosesc frunzele, florile şi fructele. Compoziţia chimică a materiei uscate din această plantă a fost studiată de către farmacişti şi s-a demonstrat că are un efect de scădere a tensiunii arterialec prin dilatarea vaselor coronare şi vaselor desange. Planta nu este toxică şi nu dă efecte secundare. Păducelul este nelipsit din tratamentele naturiste pentru bolile inimii şi ale vaselor de sange, fiind acceptată azi in tratamentul tensiunii şi de către unii medici cardiologi.
Vascul
Este o plantă folosită in medicina populară contra hipertensiunii, dar care a starnit multe controverse. Despre vasc se spune că are un bun efect de scădere a tensiunii, dar este şi o plantă care are o anumită toxivitate. De aceea bolnavii de inimă trebuie să fie foarte atenţi atunci cand folosesc vasc, iar dacă apar aritmii cardiace trebuie redusă administrarea plantei De fapt vascul are un efect reglator, astfel incat la hipertensivi scade tensiunea, iar la hipotensivi ajută la creşterea ei. De reţinut că se foloseşte numai vascul de pe măr, păr, cireş şi brad. Nu se foloseşte vascul de pe plop, salcam, stejar şi arţar, care este otrăvitor.
Talpa gaştei
Este o plantă cu bun efect calmant şi se recomandă, mai ales, in cazul hiprtensiunii care survine pe un fond de iritabilitate, manie, incordare. De asemenea este utilă, alături de păducel,in hipertensiunea instalată la menopauză. De la acestă plantă se urilizează doar partea aeriană.
Valeriana
Rădăcina de valeriană este un binecunoscut sedativ şi se recomandă la persoanele care fac hipertensiune pe fondul unor stări de nervozitate şi nelinişte şi care au adesea palpitaţii, crize de sufocare sau dureri abdominale
Roiniţa
Ceaiul de frunze de roiniţă este un bun calmant, antidepresiv şi ajută la eliminarea stărilor de manie, iritabilitate şi frustare care intreţin adesea sau pot chiar declanşa pusee de hipertensiune. Acest ceai este indicat persoanelor agitate care nu se pot odihni.
Traista ciobanului
Este recomandată in hipertensiunea insoţită de epistaxis şi in cea apărută la menopauză, această plantă avand pe langă acţiunea hipotensivă calitatea de a opri hemoragiile.
Usturoiul
Este o plantă foarte apreciată in reglarea tensiunii arteriale. Tinctura de usturoi face minuni; cate 20 de picături de trei ori pe zi intr-un pahar cua apă.
Unele plante acţionează contra hipertensiunii arteriale indirect, prin efectul lor diuretic. Printre acestea se numără coada calului, mătasea de porumb, teci de fasole, frunze de mesteacăn, trei fraţi pătaţi, cozi de cireşe amare.