rn
Marti, 3 decembrie 2019, la sediul Primariei municipiului Zalau – sala Avram Iancu, a avut loc sedinta de informare si dezbatere publica a propunerilor de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) si a Regulamentului Local de Urbanism aferent acestuia la care au fost invitatii sa participe cetatenii Municipiului.
rn
Din partea administratiei la sedinta au participat viceprimarul Teodor Balajel, viceprimarul Nicolae Fazakas, administratorul public al Zalaului, Calin Fort si arhitectul sef Petre Vlad, cel care s-a ocupat in mod direct de proiectului PUG-ului.
rn
rn
"Ca lucrurile sa functioneze bine, sa avem proiecte de dezvoltare a orasului, cu specific economic, cultural, social e bine sa avem si un cadru urbanistic adecvat in care sa se dezvolte aceste proiecte" a declarat in deschiderea sedintei viceprimarul Teodor Balajel in fata cetatenilor care au umplut sala, in dorinta de a-si exprima probleme legate de acest plan urbanistic. De altfel, pentru marirea intravilanului s-au inregistrat perste 600 de solicitari la Primaria Zalau. In propunerea de PUG pentru anul 2020, intravilanul, conform lui Balajel, va fi undeva la 2884, 42 ha, ceea va inregistra duce la o crestere a intravilantului cu 250-300 de ha fata de PUG-ul actual, insa aceasta este doar o propunere de varianta. Abia dupa ce se va incheia etapa de transparenta decizionala a variantei finale, va urma aprobarea in sedinta de consiliul local.
rn
In interventia legata de planul urbanistic, arhitectul sef Petre Vlad a declarat ca in elaboarea planului urabanistic s-a tinut cont de traseul viitoarei variante ocolitoare, de traseul autostrazii, de principale proiecte de dezvoltare si restructurare, si ca s-a incercat sa se tina cont de solicitarile si sugestiile cetatenilor.Dupa interventia arhitectului sef, reprezentanul firmei SC Urban Team SRL care a castigat licitatia publica pentru intocmirea proiectului planului urbanistic, Gabriel Codreanu a facut o prezentare a variantei planului, urmand ca forma finala a documentatiei PUG sa se realizeze conform acesutia undeva prin luna august.
rn
rn
"Noi in partea de elaborare a documentatiei am pornit de la o situatie existenta, care era propusa in PUG-ul din 2010, am identificat in teren toate lucrurile care au fost propuse in PUG-ul din 2010, de care s-a tinut cont in urma PUG-ului din 2010, am avut o analiza a situatie existente, am identificat niste disfunctionalitati, am luat in calcul si toate documentatiile PUZ care au fost facute in aceasta perioada 2010-2019, mai sunt deja in lucru unele documentatii PUZ, care probabil pe masura ce vor fi avizate o sa le mai preluam si pe acelea si asa am ajuns la aceasta forma a proiectului" a declarat Codreanu.
rn
Reprezentantul a mai declarat ca dupa gruparea unitatilor teritoriale mai mici, acestea au fost grupate in subzone mai mari, astfel ca s-au identificat un numar de zone functionale pe partea de locuire, care s-ar imparti in patru subzone (locuinte mici, locuinte familiare si colective mici, locuinte colective mici, locuinte colective mari). Acesta a vorbit si de zonele mixte si clasificarea lor, care au locuinte si functii, ce nu sunt neaparat compatibile (benzinarii, service-uri auto, spalatorii auto). Din spusele reprezentantului Urban Team in general au fost introduse in intravilan acele zone unde s-a construit in mod grupat si au fost scoase din intravilan, acele zone care nu sunt zone de locuinte, ca de ex pasuni sau paduri. De asemenea, reprezentatul a spus ca au fost introduse anumite zone care sunt de a lungul centurii ocolitoare a Zalaului.
rn
Parcelari facute pe documente cadastrale, si nu pe baza documentatiei PUZ asa cum cere legea.
rn
Codreanu a mai explicat celor prezenti de ce anumite parcele nu au fost curpinse in intravilan, mai ales cele care s-au facut pe baza documentelor cadstrale si nu pe baza unei documentatii PUZ, unde nu s-a respectat legea 50/1991.
rn
"Orice documentatie de parcelare se face in baza documentatiei PUZ, lucrul acesta nu s-a respectat, multi cadastristi lucreaza asa din pacate. Orice parcelare, orice dezmembrare, cu mai mult de 3 parcele, trebuie facuta in baza documentatiei PUZ, PUZ-ul reglementeaza clar modul de acces la parcele respective, reglementeaza clar latimea frontului de acces la parcela respectiva. In felul acesta nu s-ar mai gasi situatii in care cumparati o parcela si aveti la parcela respectiva un drum de 4 m latime, unde, nu prea au unde sa treaca doua masini, una pe langa alta, daca oamenii incep sa-si construiasca pe parcele respective, garduri sau cladiri." a spus Gabriel Codreanu. Un avertisment, care a mai fost dat de reprezentantul firmei ce se ocupa de planul urbanistic, este ca oameni sa nu mai cada in plasa drumului de servitute, deoarce legea 525 prevede ca drumul de servitute poate sa aiba maxim 100 de metri, trebuie sa aiba 7 metri latime, sa aiba loc pentru intoarcere si loc pentru a trece doua masini deoadata.
rn
Dupa interventia lui Codreanu si a catorva cetateni interesati sa-si vada terenurile in intravilan, viceprimarul Balajel care a apeciat ca in sala ar fi fost 200 de oameni, a invitat pe cei prezenti sa-si descrie problema pentru care au venit la sedinta cat mai pe scurt. Viceprimarul a declarat ca administratia stie situatia si faptul ca pe intravilanului Zalaului s-au inregistrat nenumarate abateri, dar ca acum se doreste ca "regula care a fost stricata, sa fie indreptata". Balajel a dat asigurari ca problemele care au fost ridicate in cadrul sedintei de catre cetateni vor fi analizate impreuna cu firma care se ocupa de planul urbanistic.