Parlamentul a adoptat proiectul de lege, initiat de PSD si senatorul Daniel Zamfir, care impune o limita dura pentru creditele acordate consumatorilor.
Astfel, dobanda la creditele de consum nu va putea depasi 17%.
Bancile si institutiile financiare nebancare ar putea fi obligate sa acorde credite ipotecare cu o dobanda anuala efectiva de doar 4%, in conditiile in care marja va fi limitata la 2 puncte procentuale peste rata cheie a BNR.
Proiectul de Lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive a fost adoptat cu 205 voturi pentru (din partea PSD, Pro Romania si UDMR), 97 impotriva (PNL) si 13 abtineri, scrie profit.ro.
Prin proiectul de lege adoptat acum de camera decizionala ar urma sa fie plafonate dobanzile la toate categoriile de credite acordate persoanelor fizice consumatori.
In cazul creditelor imobiliare, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobanda de referinta a BNR, aflata la 2% in prezent.
Astfel, dobanzile la creditele ipotecare nu vor putea depasi 4% pe an. Cand proiectul era adoptat de comisiile de specialitate de la Camera, dobanda cheie era de 2,5%, astfel ca dobanda maxima aplicabila creditelor era de 4,5%. in aceasta rata intra si costul comisioanelor. Dobanda medie la creditele ipotecare noi este de 5,75% si nu a coborat sub 4% decat in vara lui 2017, cand si ratele interbancare erau in preajma minimelor istorice iar rata cheie era de 1,5%.
Pentru creditele de consum DAE nu va putea depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda BNR. Dobanda medie la creditele noi de consum in piata este 10,4%. In cazul creditelor cu o valoare de sub 15.000 de lei, valoarea totala platibila nu poate depasi dublul sumei imprumutate.
Orice dobanda peste plafoanele explicite va fi considerata "excesiva" si interzisa in contractele noi. In cazul creditelor in derulare bancile ar trebui sa reduca de buna voie la cererea consumatorului ratele pentru a intra in plafon. In cazul in care refuza sa reduca dobanda, debitorul poate chema banca in judecata, iar pe durata procesului vor fi suspendate efectele contractului, arata proiectul adoptat.
Daca se ajunge in instanta, efectele contractului urmeaza sa fie suspendate pe toata durata judecatii, iar asupra suspendarii se va pronunta judecatorul prin ordonanta presedintiala. Calitatea de consumator a debitorului este extinsa astfel incat sa excluda intreaga activitate a debitorului dar si asupra codebitorului si fideiusorului. Utilizarea de dobanzi peste limitele plafonate va fi considerata practica comerciala incorecta sau chiar ilicita, care va putea fi sanctionata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Va prezentam mesajul senatorului Daniel Catalin Zamfir de pe pagina sa de Facebook:
"Bancile si IFN-urile nu mai pot practica ce dobanzi vor! Legea se aplica si credirelor in derulare si prevede:
1. Pentru creditele ipotecare, DAE nu poate fi mai mare decat dobanda de referinta a BNR +2%;
2. Pentru creditele de consum, DAE nu va depasi dobanda de referinta a BNR +15%;
3. Pentru creditele de consum mai mici de 15.000 lei, suma totala de rambursat nu va putea depasi dublul sumei imprumutate.
Ca sa fie limpede, punem capat dobanzilor astronomice practicate de unele IFN-uri si redam dreptul la o viata decenta, atat celor care au astazi contracte de imprumut, cat si celor care se vor imprumuta in viitor!
Ca de obicei, cand e vorba de legi in favoarea oamenilor, care ating intersele sistemului bancar, PNL si USR sunt impotriva! Justificarea cu piata libera e doar pentru fraieri, tinand cont ca mojoritatea tarilor din UE au plafonat dobanzile!
Sper sa aiba minte sa nu o atace si pe asta la CCR! Nu ar face decat sa prelungeasca chinul oamenilor…", a scris Daniel Zamfir pe contul sau de Facebook.
Plafonarea dobanzilor. Legea a trecut de Parlament
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...