Cetatenii care au fost prinsi incalcand restrictiile in timpul starii de urgenta pot sta, de azi, linistiti.
Curtea Constitutionala a anuntat miercuri, 6 mai, ca ordonanta de urgenta prin care au fost majorate amenzile date pentru incalcarea ordonantelor militare este neconstitutionala.
Astfel, oamenii pot contesta amenzile primite si au garantia ca vor castiga in instanta, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a admis sesizarea Avocatului Poporului impotriva ordonantei de urgenta prin care guvernul a introdus amenzi de pana la 20.000 lei pentru nerespectarea ordonantelor militare.
OUG 32/2020 stabileste ca nerespectarea ordonantelor militare va fi sanctionata cu amenzi consistente si a intrat in vigoare pe data de 3 aprilie. Prin acest act normativ au fost crescute considerabil amenzile, de la minim 100 si maxim 5000 lei la minim 2000 si maxim 20.000 lei. Amenda minima pentru persoanele juridice care nu respecta ordonantele militare a crescut de la 1.000 de lei, cat era pana atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a ramas stabilit la 70.000 de mii de lei.
In acea perioada oamenii au agreat ideea ca e necesar un cuantum mai ridicat al amenzilor pentru a-i determina pe romani sa nu se puna unii pe altii in pericol.
Putini au fost aceia care s-au intrebat daca aceste amenzi vor putea fi cu adevarat platite.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei, sustinand ca aceasta ordonanta de urgenta incalca principiul securitatii juridice, de vreme ce nu are avizul Consiliului Economic si Social, in conditiile in care modifica si completeaza Legea privind Statutul politistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, precum si Legea politistilor de penitenciare.
Premierul Ludovic Orban s-a aratat socat miercuri, 6 mai, de hotararile luate de CCR privind neconstitutionalitatea amenzilor anti-COVID si cu privire la abrogarea pensiilor speciale.
"Este o sentinta care ma socheaza si care are un vadit caracter politic si care este luata in favoarea minoritatii care incalca legea. Este o invitatie la incalcarea legiii si la anarhie", a mai spus Orban.
In ceea ce priveste a doua decizie, vis-a-vis de abrogarea pensiilor speciale, premierul a spus ca sunt membri ai Curtii care nici n-ar trebui sa se pronunte pe speta, cata vreme sunt beneficiari directi ai acestui gen de privilegiu.
Amenzile date in starea de urgenta sunt neconstitutionale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...