Găleata cu PD-L, PNL sau PSD va deveni o amintire. Noul Cod Electoral consideră mită pixurile şi găleţile distribuite de politicieni.
Partidele nu vor mai avea voie să impartă din viitoarea campanie electorală găleţi, pixuri sau brichete, toate acestea fiind incadrate la mită electorală. Conform noului Cod Electoral propus de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pasibili de sancţiune vor fi şi cei care dau, dar şi cei care primesc astfel de obiecte. „In cele 60 de zile rămase inainte de alegeri, partidele pot organiza intalniri cu alegătorii şi pot distribui materiale electorale sub formă de tipărituri, pliante-broşuri cu programele electorale ale partidelor şi ale posibililor candidaţi”, a declarat vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, citat de Puterea. Noutatea este că nu se mai pot distribui pixuri, şepcuţe, găleţi, cizme, fulare sau orice alt material in afară de cel tipărit. „Vor fi interzise pe toată perioada electorală şi avem o prevedere in lege. Partidele politice pot da oamenilor doar programele lor politice sub formă tipărită. Nu mai pot da nici măcar chibrituri. Găleţile, brichetele şi alte «atenţii» se inscriu la mită electorală”, a completat Muhuleţ. El a precizat că, dacă se incalcă prevederile legale, vor fi sancţionaţi şi cei care dau, şi cei primesc.
Bode şi Nosa sunt de acord cu eliminarea găleţilor
„M-aş bucura să apară o astfel de prevedere legală. Un pliant in care iţi prezinţi programul campaniei electorale cred că este suficient”, ne-a declarat deputatul Iuliu Nosa. Din „barca” celor care deţin puterea, deputatul Lucian Bode spune că „aceste modificări trebuie să fie in primul rand in interesul alegătorilor”. „Nu mă deranjează modificarea legii pentru că nu in brichetă şi găleată stă decizia unui alegator cand iţi acordă un vot. Iar dacă o să candidez in 2012 o să solicit votul pentru ceea ce am făcut şi nu pentru cate pixuri o să pot distribui”, a conchis preşedintele PD-L Sălaj.
Campanie electorală de 90 de zile
Campania electorală pentru toate tipurile de alegeri va dura 90 de zile, prezidenţialele şi parlamentarele vor vea loc in a treia duminică a lunii noiembrie, iar localele, in prima duminică a lunii iunie, prevede Codul electoral elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care stabileşte şi că urna de vot va fi transparentă. In prezent, campaniile electorale durează 30 de zile. Conform aceluiaşi proiect, care se referă şi la referendum, in străinătate, in statele in care, din cauza diferenţei de fus orar, votarea organizată duminica ar uma să se incheie după ora 21.00 a Romaniei, aceasta are loc sambăta, intre orele locale 7.00-21.00. In celelalte cazuri, alegerile se desfăşoară duminica, intre orele locale 7.00-21.00. Codul electoral prevede constituirea registrului electoral, precum şi certificarea de către AEP a secţiilor de votare in vederea stabilizării localurilor acestora.