Vizita facuta saptamana trecuta in Salaj de ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, a cuprins si o intalnire cu primarii salajeni ce a avut loc joi, 4 aprilie, incepand cu ora 14.00, la Consiliul Judetean, ale carei aspecte merita mediatizate.

rn

S-a discutat destul de "la liber" cum merg treburile cu adevarat in teritoriu, ce probleme sunt, inclusiv cu proiectele finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala.
Alaturi de primarii Salajului, la eveniment au participat si parlamentarii PSD – deputatii Iuliu Nosa, Liviu Balint, senatorul PSD Pop Gheorghe, secreatarul de stat Calin Fort, deputatul UDMR Seres Denes, dar si deputatul PNL Lucian Bode. Prezenti au fost si prefectul Florin Florian si subprefectul Alexandru Vegh, cat si cei doi vicepresedinti ai Cjonsiliului Judetean Salaj – Sergiu Panie (PSD) si Robert Szilagyi (UDMR).

rn

Tiberiu Marc, catre primarii salajeni: Ce faceti cu banii,
de ce achizitiile nu se transforma in contracte de lucrari

rn

Introducerea "in problema" a facut-o presedintele Consiliului Judetean Salaj, liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc.
"Viceprim-ministrul Daniel Suciu, impreuna cu secretarul de stat Adrian Gadea, directorul general CNI Elena Patrascoiu sunt aici la o intalnire cu dumneavostra, care sunteti principalii beneficiari ai contractelor care sunt finantate din diverse surse prin PNDL sau prin alte programe pe care le are CNI (n.r. – Compania Nationala de Investitii, in subordinea Ministerului Dezvoltarii). Cu siguranta aveti lucruri de lamurit, avem si noi intrebari de pus. Ce faceti cu banii, de ce achizitiile nu se transforma in contracte de lucrari. Sper ca impreuna sa gasim raspuns la aceste intrebari si sa beneficiem cu totii de aceasta oportunitate, care este finantarea din fonduri guvernamentale, din fonduri ale CNI si din fonduri europene. Vrem sa lamurim cat mai multe lucruri", a fost fost provocarea lui Tiberiu Marc.
Vicepremierul Dan Suciu a facut apoi cateva precizari legate de PNDL, spunand ca PNDL 2 a avut o alocare de 30 de miliarde de lei, iar proiectele depuse au trecut binisor de 70 de miliarde de lei si este discutia daca va exista si PNDL 3. A lansat primarilor din Salaj invitatia sa depuna proiecte pe Fondul de Dezvoltare si Investitii, informandu-i ca pot depune si proiecte pentru extinderea retelelor de gaz.
Adrian Gadea, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, a intrat insa un pic mai adanc in problemele finantarilor pentru dezvoltare locala, pomenindu-le slabiciunile.
"La PNDL 1, din cele 77 de obiective aferente judetului Salaj, s-au finalizat 36 de obiective, 41 sunt inca in executie. Mai sunt de decontat 36 milioane din cei 180 milioane alocati. Pe PNDL 2 sunt 164 de obiective, din care s-au semnat pana in prezent 151 de contracte. Mai sunt 13 contracte de semnat. Pentru accesarea fondurilor prin FDI, trebuie sa aveti autorizatia de construire scoasa si se va lua in calcul excedentul bugetar", a spus Gadea.

rn

Primarii au prins curaj – problema e ca banii nu-s destui;
uite de aia nu se concretizeaza finantarile in contracte

rn

Primul care a ridicat probleme a fost primarul comunei Cristolt, Cheseli Ioan, care s-a plans ca are un proiect de 5 milioane de lei pentru asfaltarea strazilor din comuna si ca la licitatie nu s-a prezentat nici un constructor. Constructorii sustin ca nu se incadreaza in finantare. Pretul asfaltului s-a dublat, au crescut salariile muncitorilor din constructii, a explicat Cheseli
Primarul comunei Balan, Maghiar Isaia, a spus si el ca are un proiect semnat la AFIR, dar nu poate incheia contractul cu firma constructoare pentru ca AFIR nu accepta o actualizare a tarifelor.
Ministrul Dezvoltarii, Dan Suciu, le-a promis primarilor ca va avea o discutie cu Petre Daea si cu reprezentantii AFIR, pentru ca Salajul nu este singurul judet care a ridicat aceasta problema.

rn

Primarul din Cuzaplac si primarul din Ileanda
au facut declaratii de pocainta fata de PSD

rn

"Eu tin sa va multumsc pentru faptul ca v-ati gandit la primari, pentru ca este o categorie, probabil cea mai criticata, dar a fost cineva in guvern care s-a gandit la salariile noastre si la a le aduce la un nivel zic eu omenesc. Pensiile sunt bine venite si vor fi bine venite. Eu sunt pesedist, dar in acelasi timp sa nu aveti grija povestilor. Fiindca intotdeauna in viata nu povestile raman, ci raman faptele si lucrurile. De o viata am facut echipa, de 30 de ani sunt primar, de la 23 de ani, dar din pacate am o inima franta si franjurata si nu as dori sa se mai intample in administratia salajeana sau in administratia nationala lucruri prin care am trecut noi. S-au uitat. Eu va multumesc si va urez succes", a declarat aproape cu lacrimi in ochi si cu glasul tremurand primarul din Cuzaplac, Pop Mircea.
Primarul comunei Ileanda, Cornel Lar PSD a inchinat si el o oda PSD-ului
"Vreau sa va multumesc, voua si guvernului, pentru acest program PNDL si sustin cu toata puterea continuarea acestui program de finantare pentru ca se adreseaza direct comunitatilor. Consider ca sunt necesare finantari si pe CNI si pe ANL. Cred ca trebuie si pe aceste doua masuri alocate fonduri ca sa satisfaca necesitatile comunitatilor. Am o problema vizavi de conditionalitatea existentei autorizatiei de constructie pentru incheierea contractului la FDI, pentru ca eu cel putin abia am gasit bani sa-mi fac SF-urile si nu am bani sa merg mai departe. Va multumesc si va doresc succes", a spus Cornel Lar.

rn

Primarul din Varsolt, Breda Lajos, a adus zambetul pe fata tuturor

rn

"Am trei probleme de ridicat. Am sapte proiecte semnate, v-am trimis si actul pentru schimbarea numelui localitatii Virsolt in loc de "i" a devenit "a". E bine si asa.
Contributia noastra la aceste sapte proiecte este de 1,5 milioane de lei. Am solicitat Consiliului Judetean sa ne ajute, iar daca nu poate mie nu-mi ajunge bugetul pentru a completa la toate proiectele. Prin AFIR noi vrem bani pentru asfaltarea de drumuri de exploatatie agricola. Am 10 kilometri cu tratament bituminos si as mai dori 10 kilometri si, daca se poate, o suma de bani prin AFIR sa fie alocati pentru drumuri de exploatatie agricola.
Legat de indemnizatia de hrana, primarul si viceprimarul nu au dreptul, conform legilor in vigoare, si am dat personalului primariei. Asa ca, in bucatarie, angajatii mananca snitel si gratar, iar primarul si viceprimarul mananca slanina", sia spus si Breda Lajos ofurile.