Vineri, cand inca nu se luase roua de pe spatiile verzi ale Zalaului, in jur de 300 de persoane asteptau cu infrigurare pe scarile Casei Armatei, in speranta ca isi vor gasi un loc de munca. Era cea de-a doua editie a „Bursei locurilor de munca pentru absolventi” din acest an. Dupa ce s-au deschis usile, nadejdile ti-nerilor au inceput sa se diminueze. Asta pentru ca din cei 67 de agenti economici care au fost contactati de catre conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, si-au facut prezenta la bursa doar 27. Acestia au oferit un total de 181 de locuri de munca. In editia din luna aprilie a acestui an, la Bursa si-au incercat norocul 700 de salajeni, carora 68 de firme le-au oferit 342 de locuri de munca. Sa le fi scazut apetitul de joburi salajenilor dupa nici sase luni?

Oferta nu s-a potrivit cu aspiratiile tinerilor
Cert este ca tinerii care ravneau la un loc de munca se asteptau la ceva mai mult de la evenimentul de vineri. Spunem asta pentru ca, discutand cu cativa dintre ei la intrare, dar si la iesire, starea lor de spirit a fost una la inceput si alta la sfrsit. Increzatori, cu CV -urile in mana, treceau de la un stand la altul si purtau discutii cu angajatorii. Unele cu folos, altele…
Un tanar absolvent, specializat ca tehnician in automatizari, a incercat si el marea cu degetul. Se pare ca apa n-a fost calduta. „Majoritatea ofertelor sunt pentru muncitori necalificati sau agenti de asigurari si nu ma intereseaza”, isi exprima tehnicianul nemultumirea. Spune ca va merge la Cluj, pentru ca are mai multe sanse sa profeseze in domeniul tehnic.
De altfel, am facut si noi un tur pe la standurile angajatorilor. O firma de constructii care expunea un post de inginer in domeniu, trei posturi de zidari si cinci muncitori necalificati avea doar trei solicitari. Reprezentantul ei la stand spunea ca doar o persoana cu studii superioare a fost interesata de postul de inginer, „dar si aceasta avea alta specializare”. „Nici cele trei posturi de zidar ori de muncitori necalificati nu au prezentat interes pentru tineri”, a adaugat reprezentantul firmei. Il credem pe cuvant, pentru ca pe masa se aflau doar trei CV -uri.

Asigurarile au cautat oameni de sacrificiu
Domeniul asigurarilor a expus 33 de posturi. Curiosi, absolventii se inghesuiau la standuri. Dupa ce ascultau conditiile angajatorilor si logosul lor in incercarea de a-i convinge, absolventii faceau stanga – mprejur. Am discutat si noi cu reprezentantul unei cunoscute firme de asigurari si am inteles de ce tinerii nu se inghesuie sa isi depuna CV – urile. In primul rand, se incheia doar contract de colaborare, salariul insemna doar un anumit procent din sumele obtinute prin incheierea contractelor de asigurare. Cerintele erau pe masura ofertei: diploma de bacalaureat si 21 de ani impliniti.

Ospataria – meserie cu pretentii
In topul posturilor oferite de angajatori, industria confectiilor se situa pe prima treapta, cu 50 de locuri disponibile. „E bine si aici”, zicea o doamna intre doua varste care si-a depus CV-ul. Posturile de barman si ospatar erau solicitate, angajatorii declarandu-se multumiti de frecventa cu care treceau tinerii pe la standurile lor. „In doar o jumatate de ora, zece persoane si-au manifestat interesul pentru posturile noastre”, ne declara proprietarul unui restaurant din Zalau. Totusi, se impun anumite cerinte. „Cei care doresc sa fie barmani sau ospatari, trebuie sa aiba minimum doi ani de experienta”, a adaugat proprietarul. Nici in servicii, ofertele nu au fost putine. Angajatorii cautau persoane interesate de meserii precum: vopsitor, sudor, electrician, vanzator sau tamplar. Absolventii cu studii superioare nu au avut de unde alege. Din totalul de 181 de locuri de munca disponibile, doar cinci i-au vizat in mod direct. Doua posturi au fost pentru ingineri, unul pentru economist, pentru redactor – unu si un post de amanetar.

120 de sperante
Dintr-o scurta conversatie purtata cu Ionel Muresan, directorul executiv al AJOFM Salaj, reiese ca acesta este multumit, atat de numarul participantilor la bursa locurilor de munca, cat si de numarul angajatorilor. Totusi, Muresan se arata ingrijorat de faptul ca „in gene-ral, prea putini absolventi vor cu adevarat un loc de munca, prefera somajul”. Directorul afirma ca „in alte tari europene exista alta mentalitate referitoare la gasirea unui job, iar tinerii abia asteapta sa se organizeze burse”. Situatia se explica si prin faptul ca diferenta intre salariul minim pe economie si indemnizatia de somaj este mare in tarile europene, pe cand la noi indemnizatia de somer este aproape cat salariul mi-nim pe economie. „Estimam participarea la Bursa a 295 de persoane, din care 240 sunt tineri absolventi. Au fost selectate in vederea incadrarii 120 de persoane”, a mentionat in incheiere Ionel Muresan, directorul AJOFM Salaj.
Numai ca, am spune noi, de la selectare si pana la angajare e un drum lung. Si, adesea, fara un final fericit.