Preturile imobilelor au scazut cu 30%
Numarul tranzactiilor imobiliare incheiate oficial a scazut simtitor in primele doua luni din an, comparativ cu perioada similara din 2008. Piata imobiliara din Salaj, si in special cea din Zalau, este pe punctul de a ingheta din cauza crizei, situatie reflectata atat in activitatea agentiilor de profil, cat si a notarilor.
Daca in anii trecuti, birourile notariale erau asaltate de persoanele care cumparau ori vindeau un imobil, de la inceputul anului, lucrurile au luat o intorsatura brusca. Unul dintre cei mai cunoscuti notari salajeni, Augustin Crecan, este de parere ca, in comparatie cu alti ani, situatia este de-a dreptul alarmanta: “Numarul tranzactiilor imobiliare este la un nivel de 25% fata de anul trecut”.
Criza creditelor reduce ipotecile
Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Salaj, in primele doua luni din an, la nivelul judetului au fost inregistrate 1.232 de transferuri ale dreptului de proprietate, cu 27% mai putine decat in perioada similara din 2008. Cele mai multe au fost realizate de catre persoanele fizice (1.190), comparativ cu cele 42 ale agentilor economici.
O scadere foarte mare s-a inregistrat in cazul ipotecilor, care se aplica inclusiv in cazul contractarii creditului imobiliar sau al celui de nevoi personale cu ipoteca. Criza financiara a blocat accesul salajenilor la acest tip de credite bancare, astfel ca numarul ipotecilor s-a redus de aproape patru ori, de la 475, in ianuarie-februarie 2008, la 127, in primele doua luni din anul in curs.
In ceea ce priveste avizele de scoatere definitiva a unui teren din circuitul agricol, OCPI Salaj a acordat, in doua luni din 2009, acelasi numar de documente cu cel din anul precedent: 23. Diferenta consta in suprafata de teren avizata. Astfel, daca in 2008 au fost scosi din circuitul agricol 2.669 de metri patrati, in ianuarie si februarie 2009, avizele s-au eliberat pentru mai mult de 21.000 de metri patrati. Scoaterea din circuitul agricol a unei suprafete de teren se face doar in momentul in care solicitantul avizului face dovada ca se apuca de construit pe terenul respectiv.
Chiriile ieftine – “painea” agentiilor imobiliare
Reducerea dramatica a numarului de tranzactii a pus lacatul pe unele agentii imobiliare din municipiu. Cele care au ramas rezista, cu chiu, cu vai, din intermedierea inchirierii de locuinte. “Din ianuarie nu am mai vandut nimic, desi preturile la terenuri si apartamente au scazut cu circa 30%. Putinii clienti prefera sa ocoleasca agentiile imobiliare si sa cumpere un imobil direct de la constructori”, ne-a declarat Angelica Pop, administratorul Angela Imob.
Potrivit spuselor sale, in aceasta perioada, cei mai multi prefera sa astepte: cei cu bani vor sa faca investitii cat mai profitabile si spera ca preturile sa mai scada, iar cei cu bani putini au conditii de creditare mult mai restrictive, iar preturile, desi diminuate, sunt inca mari pentru ei.
In Zalau, in cazul imobilelor noi, pretul pe metru patrat a scazut de la 1.000 de euro, cat era in vara anului trecut, la doar 600 de euro, in prezent. Si, in cazul constructiilor vechi, preturile sunt mult mai mici. Astfel, spune reprezentanta Angela Imob, un apartament cu doua camere se vinde cu 100-120.000 de lei, in timp ce pentru trei camere, proprietarul cere 150.000 de lei.
Ramasa singura sursa de venit pentru agentiile imobiliare, intermedierea inchirierii de locuinte este realizabila doar daca proprietarul garsonierei ori al apartamentului este rezonabil in ceea ce priveste pretul cerut. “Sunt persoane care cer chiar si 150 de euro chirie pe o garsoniera, sub pretextul ca este mobilata si dotata cu centrala. In conditiile actuale, proprietarul in cauza nu va reusi sa-si gaseasca chiriasi. Au succes doar cei care lasa din pret pana la 90, maxim 100 de euro”, a precizat Angelica Pop.