Circa 30.000 de persoane s-au adunat marti in centrul Chisinaului denuntand fraudarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 5 aprilie de catre puterea comunista, transmite Agerpres. Protestele, la care au participat mai multi oameni politici din Moldova, au capatat amploare in jurul pranzului, cand aproximativ 8.000 de tineri s-au deplasat spre Presedintia Republicii Moldova, scandand „Jos comunistii!” si „Jos Voronin!”.
Primele actiuni violente au izbucnit in fata presedintiei, unde manifestantii au inceput sa arunce cu oua si pietre in cladirea institutiei, dar si in politistii care blocau accesul. La scurt timp, manifestantii au inceput sa smulga blocuri de piatra si bucati de pavaj de pe trotuare, marcajul rutier si suportul de fier al acestora si sa arunce in fortele de ordine.
Apelurile repetate ale unor lideri politici de a recurge doar la actiuni pasnice nu au fost luate in seama.
Politia a incercat o singura data sa intervina in forta si sa disperseze manifestantii, dar actiunea nu a facut decat sa starneasca si mai mult furia multimii, confruntarea degenerand intr-o lupta corp la corp si o ‘ploaie de pietre’. Dupa o incercare esuata de a dispersa multimea cu tunurile de apa si gaze lacrimogene, fortele de ordine s-au retras din calea multimii furioase care a pastruns pe rand si devastat sediile Parlamentului si al presedintiei. Spre orele 18,00 violentele au mai scazut in intensitate, dar incendiile declansate in zona nu fusera inca stinse nici spre orele 23.00
Intre 50 si 100 de politisti, precum si cateva zeci de protestatari au necesitat ingrijiri medicale, unii chiar fiind internati in spital, in urma altercatiilor. Potrivit informatiilor vehiculate de media locale, o fata ar fi decedat in timpul actiunilor de protest, dar aceste informatii nu au fost confirmate oficial de cadre medicale.
La doar cativa metri departare de scenele de violenta de la Parlament si Presedintie, manifestanti pasnici printre care au putut fi vazuti si lideri ai opozitiei din Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL), Alianta Moldova Noastra (AMN) lansau indemnuri la oprirea violentelor si in favoarea unor actiuni pasnice si civilizate de protest.
Pe fondul protestelor de strada, guvernul moldovean a organizat in cursul dupa-amiezii o sedinta extraordinara, prezidata de presedintele Vladimir Voronin. Presa nu a avut acces la aceasta, dar a putut asculta doar mesajul presedintelui, care a acuzat partidele de opozitie de instigarea acestor actiuni.
Ulterior, cei trei lideri ai opozitiei au fost si ei chemati la intrevederea cu conducerea statului in privinta actiunilor violente de protest. Conditiile impuse de acestia a fost retragerea invinuirilor lansate la adresa fortelor de opozitie, acces liber la mass-media publica si cel mai important invalidarea alegerilor.
Toate partidele au acuzat in cadrul intrevederii modul de desfasurarea a actiunii de protest si au cerut incetarea violentelor.
Presedintele parlamentului Marian Lupu le-a calificat drept ‘barbarism’ si a spus ca exista informatii ca aceste actiuni au fost regizate de mai multi provocatori, lasand sa se inteleaga ca acestia ar putea fi si din exterior. Lupu a respins insa orice acuzatii de fraudare a alegerilor, spunand ca ar fi fost ilogic ca PCRM sa recurga la astfel de solutii, iar rezultatul bun, de aproximativ 50% obtinut la alegeri de comunisti, se datoreaza muncii asidue cu alegatorii.
Autoritatile comuniste au calificat incidentele din timpul zilei drept ‘tentativa de lovitura de stat’
Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, vicepresedintele Partidului Liberal, a declarat ca asteapta de la autoritatile comuniste sa retracteze acuzele formulate la adresa fortelor de opozitie, afirmand ca violentele de la Chisinau au fost instrumentate de provocatori. El a mai cerut sa fie asigurat dreptul cetatenilor sa-si expuna punctul de vedere visavi de alegerile legislative si ca comisia electorala centrala sa ia atitudine fata de probele prezentate de opozitie privind fraudarea scrutinului.
Negocierile dintre autoritati si opozitie nu au adus insa la niciun rezultat, deoarece comunistii au continuat sa nege fraudarea alegerilor, iar Vladimir Voronin, intr-o declaratie difuzata marti seara, a reluat acuzele la adresa opozitiei invinuita de distrugerile inregistrate in cursul zilei. ‘In aceasta dimineata, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urechean practic au devenit capii stabului, care a inceput lovitura de stat anticonstitutionala in Republica Moldova. Tot ceea ce au intreprins ei in decursul ultimelor zile – acapararea cladirii administratiei prezidentiale, asaltul Parlamentului, profanarea drapelelor moldovenesti nu pot fi calificate decat ca un puci propriu-zis. Organizatorii acestui puci si-au format un scut viu, alcatuit din studenti, liceeni si elevi, pe care i-au instigat sa vina in piata. Scopurile pucistilor sunt evidente – desfiintarea statului moldovenesc – lichidarea democratiei noastre.
Actuala guvernare nu va permite nimanui sa incalce drepturile omului, sa ignore legislatia si sa satisfaca poftele nesabuite ale fortelor oculte, extremiste, care doresc sa compromita tara noastra si s-o implice in jocurile lor murdare’, a declarat Voronin.
Pe langa destabilizarea situatiei interne din Republica Moldova, protestele de marti pot conduce si la inrautatirea relatiilor moldo-romane si asa destul de complicate in ultimul timp. Primele semnale au fost date de Marian Lupu in cadrul intrevederii cu liderii de opozitie. Lupu a declarat ca aceste actiuni au fost organizate de provocatori, inclusiv din exterior, ca nu se stie deocamdata cine au fost acestia, dar a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi din Romania. Lupu a declarat ca pe sediul presedintiei a fost arborat drapelul altui stat (Tricolorul Romaniei n. red.), iar manifestatii au scandat diferite lozinci, a spus Lupu (Printre aceste lozinci au fost „Romania” „Unire”, „Traiasca traiasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca” – n. red.).
Seara, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau a anuntat ca a convocat ambasadorul R.Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, pentru consultari in legatura cu evenimentele ce se produc la Chisinau.
Marti, comunitatea internationala a chemat la calm si lipsa de violenta. In cursul noptii de marti spre miercuri, la Chisinau protestatari anti-comunisti au continuat ca manifesteze pasnic in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului, iar protestele ar putea continua si in zilele urmatoare. Miercuri dimineata, fortele de ordine au preluat controlul asupra Parlamentului si au operat mai multe arestari in randul manifestantilor.
In mai multe orase din Romania, dar si la Roma, Madrid sau Bruxelles au avut loc proteste spontane ale tinerilor basarabeni in semn de solidaritate cu manifestatiile din capitala Republicii Moldova.